"Да, България" атакуват министъра на икономиката

12:59, 19 сеп 17 / Политика 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Преди минути от движение ''Да, България'' разпространиха обръщение към медиите, в което искат оставката на министъра на икономиката Емил Караниколов. Мотивите им представяме в текста, публикуван на официалния им сайт без редакция.

''Първите 100 дни от управлението на кабинета „Борисов 3“ показаха по категоричен начин неадекватното и вредно поведение на министъра на икономиката Емил Караниколов, заради което настояваме той да подаде оставка. В псевдо опит да оправдае своята активност за незаконно превземане на независим частен субект – оръжейното  предприятие „Дунарит“ АД – министър Караниколов първоначално обяви, че държавата ще спасява дружеството. Без то да има каквато и да е нужда да бъде спасявано.

„Дунарит“ се оказа длъжник на държавата след близо 2 годишна сага около неговия корпоративен контрол, както и след напълно преднамерени и добре планирани цесии, осветили търговски отношения на държавните институции с офшорката Viafot Ltd., с единствената цел да бъде поставено в зависимост и да бъде превзето.

Изплащането на 50 млн. лева задължения от страна на „Дунарит“, както и действията на друг частен субект „Емко“ ООД, по отношение придобиването на контрол върху дружеството, за кратко поставиха държавата в ролята на догонващ. Това обаче само засили непремерените реакции на институциите, чието „острие“ се оказа Караниколов – отнети лицензи, преместени поръчки, протакане на процедури, проверки от полиция и прокуратура.

Сигналът е даден и той е недвусмислен – чрез държавните лостове ще бъдат погазени закони и Конституцията, по отношение защитата на частната собственост и осигуряването на еднакви правни условия за стопанска дейност.

Това не е първата укорима изява на Караниколов, но категорично е достатъчна да го накара да поеме политическа отговорност предвид поста, който заема. В миналото, като директор на Агенция за приватизация, той има своята роля за прокарването на скандални сделки като продажбата на „Булгартабак“ или пък Дипломатическия клуб в Бояна, удобно и безпроблемно озовали се в контрола на Делян Пеевски.

Предложенията на Караниколов за придобиване на „Дунарит“ от страна на държавата, съпътствано от предложение за създаване и оглавяване от негова страна на междуведомствен съвет за развитие на оръжейните предприятия, са не просто съшити с бели конци, а очевиден пример за впрягане на държавната мощ в посока на овладяване на субекти в бранш с приходи от над 1 млрд. евро годишно.

Действията на министъра не са изненада. Още по време на приватизацията на „Булгартабак“ той беше заявил, че: „Държавата може да бъде изключително груба и самата Конституция го позволява, нищо че е частна собственост…“.

Прочитът му на Конституцията, в която се е клел, трудно може да бъде по-неверен. Караниколов очевидно се провали в това да е изпълнител на волята и интересите на нацията, да се ръководи единствено от закона и да бъде политически неутрален.

Затова настояваме да подаде своята оставка.''

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама