Дискусия, посветена на разликите в качеството на храните в държавите от Западна и Източна Европа се проведе днес

17:21, 18 сеп 17 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заместник-министърът на здравеопазването г-жа Светлана Йорданова взе участие в обществена дискусия под надслов „Европа на два стандарта при храните – защитени ли са правата на българските потребители“, организирана от омбудсмана г-жа Мая Манолова.

Здравословното хранене на децата ще бъде приоритет на Министерството на здравеопазването по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.,  посочи зам.-министър Йорданова. Тя изтъкна още, че експерти от Националния център по обществено здраве и анализи към МЗ са извършили над 550 физико-химични анализа на хранителни продукти, предоставени от БАБХ, но за оценка на здравния ефект от  увеличеното съдържание на захар или мазнини в някои от продуктите са необходими повече от 3 - 4 месеца. Със сигурност обаче налице е морално-етичен проблем и неравноправно отношение към българските потребители, заяви още заместник-министър Йорданова.

Участниците в обществената дискусия подписаха декларация, адресирана към Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на министрите по земеделие, призовавайки за предприемане на мерки в защита на европейските потребители от т.нар. двоен стандарт при храни и напитки от една и съща марка в държавите от Източна и Западна Европа.

Участие в събитието- инициатива на омбудсмана взеха още министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, народни представители, български евродепутати, представители на КЗК, на хранително-вкусовия бранш и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама