Каракачанов обсъди сътрудничеството в отбраната с Македония

15:18, 18 сеп 17 / Политика 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е на официално посещение в Република Македония


Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се срещна днес с македонския си колега Радмила Шекеринска, заместник министър-председател и министър на отбраната на Република Македония. Министър Каракачанов е на еднодневно официално посещение в югозападната ни съседка.

Страната ни оказва последователна подкрепа за държавното единство и териториалната цялост на Република Македония, посочи българският министър на отбраната по време на разговорите. „Искрено се надяваме Република Македония да успее възможно най-скоро да постигне работещо решение по въпроса с името, което ще отвори нова страница в отношенията както по линия на НАТО, така и на ЕС“, отбеляза министър Каракачанов и подчерта, че  България изцяло подкрепя членството на Македония в НАТО. „Готови сме да съдействаме в политическите и практическите направления, в които страната има нужда от допълнителна подкрепа“, каза още министър Каракачанов.

По време на срещата двамата министри обсъдиха въпросите на двустранното сътрудничество в сферата на отбраната. Министър Каракачанов подчерта, че наши експерти могат да окажат помощ в изготвянето на стратегически преглед на отбраната на Република Македония. Бяха разгледани и възможностите за обучение на македонски военнослужещи в български военноучебни заведения, както и подготовката и квалификацията на военнослужещи от различните родови и специални войски на армията на Република Македония. Специално внимание беше отделено и на въпроси, свързани с логистичното осигуряване на армията на Република Македония.

В хода на разговорите министър Каракачанов заяви, че за Република България е важно запазването на военно-историческото наследство и миналото и почитта към загиналите не трябва да разделя двете държави, а да ги обединява.
По време на визитата си в Република Македония министър Каракачанов посети казармата „Илинден“, където разгледа техника и въоръжение и наблюдава демонстрация на действията на македонските Сили за специални операции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама