Здравното министерство опонира на писмото на Пенка Георгиева

17:31, 15 сеп 17 25 603 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От министерство на здравеопазването изпратиха комюнике относно писмото, което бе разпратено от пациентски организации.

"Тази вечер към мен се обърна родител на дете с подадено заявление на 12 септември 2017 г. за спешно лечение на много тежко онкологично заболяване - лимфом на Хочкин. Детето навършва 18 години след три дни, но новият директор, д-р Мариета Райкова, от недоглеждане вместо спешно да задвижи процедурата, е разпределила заявлението на свой служител в отпуск и разглеждането е насрочено чак за месец октомври за разглеждане." - споделя в писмото Пенка Георгиева от "Заедно с теб".

По този повод от здравното ведомство отговарят:

Разпространеното по-рано днес съобщение от г-жа Пенка Георгиева озаглавено „Едно дете вече е първа жертва на решението на министъра на здравеопазването за уволнение на работещ директор на Фонд за лечение на деца“ е абсолютно манипулативно.

МЗ информира, че в периода 08.08-23.08.17 г. детето е лекувано в Детската онкохематологична клиника към УМБАЛ “Царица Йоанна-ИСУЛ“, като поставената диагноза е „Класически Хочкинов лимфон“. Пациентът е изписан по настояване на родителите и от 26.08.17 г. е хоспитализиран в болница “Kantonsspital St.Gallen”, Швейцария.

На 12.09.17 г. родителите подават заявление пред ЦФЛД за организационно и финансово подпомагане на лечението в същата болница – в Швейцария, като в периода 12.09-15.09 (от подаването до днес) не са потърсили контакт с Фонда.

Д-р Мариета Райкова е изискала становища от проф. Добрин Константинов, национален консултант по Детска онкохематология и от външните експерти към ЦФЛД – доц. д-р Мария Спасова, завеждащ Онкохематологично отделение в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив и доц. д-р Валерия Калева, завеждащ Специализирана детска клиника по клинична хематология и онкология в УМБАЛ “Св. Марина“ - Варна.

По заявлението на детето вече са постъпили становища и те ще бъдат предоставени за разглеждане от Обществения съвет.

Пределно ясно е, че жертва няма, че случаят по никакъв начин не е обвързан нито с решенията на министъра на здравеопазването, нито с лицето, изпълняващо длъжността директор на ЦФЛД. В момента детето е под лекарско наблюдение, а документацията по заявлението му се разглежда по реда на Правилника за дейността на Фонда.

Министерство на здравеопазването се обръща към г-жа Георгиева, за да ѝ напомни, че е недопустимо да се спекулира с детски съдби, което, за наша изненада, тя си е позволила.

Неморално е здравословните проблеми на децата и болката на техните семейства да бъдат употребявани за формиране на внушения.

МЗ вярва, че с присъствието си в Обществения съвет на Фонда, неправителствените пациентски организации имат за задача да гарантират обективност и прозрачност на процесите, неизменна част от което е и поднасянето на истината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама