Няма място за паника заради яйцата с фипронил

11:05, 15 сеп 17 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма място за паника, в тези продукти количеството е незначително”, така коментира зам.-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Тодорка Янковска относно български яйца с фипронил пред bTV в предаването ''Тази сутрин''.

Тя обаче беше категорична, че това опасно вещество, което се използва за обезпаразитяване на животни, няма място при отглеждането на кокошки носачки.

Янковска добави, че процесът на установяване къде има яйца с фипронил продължава. За момента има три регистрирани партиди, за които потребителите могат да се ориентират, като видят черупката на яйцето. Не бива да консумирате яйца с партидни номера : 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003.
„Въпросът е кой трябва да бъде даден на прокуратурата. Едва ли някоя от тези птицеферми е правила нарочно това, вероятно става дума за дезинфектант, който не е бил правилно етикиран” , коментира в студиото Богомил Николов от „Активни потребители”.

Този препарат се отделя дълго време, има все още неизлезли резултати, които очакваме да получим. След като приключим, ние ще ги дадем на органите”, посочи Янковска.

Ако се окаже, че източникът на тези дезинфекциращи продукти е един и снабдява цяла Европа, може да се окаже и че много подобни яйца сме изяли. Но не се притеснявам, ще си направя закуска с яйца, количествата са малки, по-скоро нормата е много рестриктивна. Не е чак толкова страшно, въпросът е, че зад това явление има проблем, който трябва да бъде открит – как е станало всичко. Това трябва да се направи, за да може в бъдеще да се избегне”, допълни още Николов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама