Емил Радев: ''Настояваме за повече прозрачност за европейските потребители.''

15:13, 14 сеп 17 / Политика 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев взе участие в провелото се в Страсбург обсъждане как да се подобри системата за предупреждение за наличието на опасни стоки и продукти на европейския пазар. Повод за дебата бяха десетките случаи на заразени с фипронил яйца, достигнали пазарите на редица държави в Европа и по света.

Скандалът това лятото със заразените с фипронил яйца е безпардонен. Целият сектор е в шок, пазарът все още не може да се стабилизира, а загубите за фермери, производители и крайни потребители вероятно ще възлизат на стотици милиони евро“, отбеляза Емил Радев. 

Той поиска повече прозрачност в случаите със заразени продукти, санкции за допускащите тези продукти да стигнат до пазара, както и компенсации за производителите и крайните потребители. По време на дебатите Радев настоя за информация дали държавите - първоизточници на проблема са осведомили надлежно съответните органи и ако не са, какви ще бъдат последиците за тях.

 „Очаквам гражданите да получат своевременна и надеждна информация. Новините по темата на моменти са противоречиви, което обърква и плаши потребителите и същевременно създава допълнителна несигурност у пазара. В тази връзка призовавам компетентните органи за пълна прозрачност относно случаите на наличие на заразени продукти и адекватни действия за изтеглянето им от пазара. Разчитам на бързи и решителни действия за предотвратяване на проблема и ограничаване на щетите за европейските производители и потребители“, коментира още Радев.

На 26 септември проблемът предстои да бъде разгледан и от министрите на земеделието и храните на държавите-членки, като българският евродепутат се надява да бъдат направени нужните анализи, а също така да бъде повдигнат и въпросът за компенсации за засегнатите от страна на Европейския съюз.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама