Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев взе участие в провелото се в Страсбург обсъждане как да се подобри системата за предупреждение за наличието на опасни стоки и продукти на европейския пазар. Повод за дебата бяха десетките случаи на заразени с фипронил яйца, достигнали пазарите на редица държави в Европа и по света.

Скандалът това лятото със заразените с фипронил яйца е безпардонен. Целият сектор е в шок, пазарът все още не може да се стабилизира, а загубите за фермери, производители и крайни потребители вероятно ще възлизат на стотици милиони евро“, отбеляза Емил Радев. 

Той поиска повече прозрачност в случаите със заразени продукти, санкции за допускащите тези продукти да стигнат до пазара, както и компенсации за производителите и крайните потребители. По време на дебатите Радев настоя за информация дали държавите - първоизточници на проблема са осведомили надлежно съответните органи и ако не са, какви ще бъдат последиците за тях.

 „Очаквам гражданите да получат своевременна и надеждна информация. Новините по темата на моменти са противоречиви, което обърква и плаши потребителите и същевременно създава допълнителна несигурност у пазара. В тази връзка призовавам компетентните органи за пълна прозрачност относно случаите на наличие на заразени продукти и адекватни действия за изтеглянето им от пазара. Разчитам на бързи и решителни действия за предотвратяване на проблема и ограничаване на щетите за европейските производители и потребители“, коментира още Радев.

На 26 септември проблемът предстои да бъде разгледан и от министрите на земеделието и храните на държавите-членки, като българският евродепутат се надява да бъдат направени нужните анализи, а също така да бъде повдигнат и въпросът за компенсации за засегнатите от страна на Европейския съюз.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно