Със 138 гласа „за”, 78 „против” и 2 „въздържал се”, Народното събрание преодоля президентското вето и прие отново промените в Закона за опазване на околната среда.

Те предвиждат отпадане на втората съдебна инстанция при обжалването оценките за въздействието на околната среда (ОВОС) на големи инвестиционни проекти.

Преди месец държавният глава Румен Радев наложи вето върху спорните текстове и ги върна за ново обсъждане в Народното събрание.

Текстовете засягат обекти от национално значение, каквито са например строителството на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле и инвестиционните намерения за ново строителство над Банско в Национален парк "Пирин".

"Ако приемете втори път Закона за околната среда, го внасяме в Конституционния съд – не може заради целесъобразност да погазваме законосъобразност", зарече се лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя заяви, че Конституционният съд се е произнасял по подобни казуси, но за такъв не е.

Ето защо с колегите събираме подписи - юридическият спор и конституционността ще я реши този в България, който има тези правомощия“, отбеляза по време на дебатите Нинова.

"Ние сме парламентарната група на ГЕРБ, спечелила 4 пъти изборите. Уважаваме президентската институция, уважаваме самия г-н президент, избран от 2 000 000 българи, но имаме право да не се съгласим с ветото и да вървим напред”, контрира депутатът от ПГ на ГЕРБ Георги Марков. Той отбеляза, че НПО-та си позволяват истерично да политизират и ги призова, ако желаят да участват в политическия живот да си направят партия и да влязат в парламента.

"България е република с парламентарно управление, защото вътрешната и външната политика се осъществява от правителството. Правителствено управление, а не неправителствено. "Протестърите”, по Конституция сдруженията нямат право на политическа дейност, а те си позволяват истеричен политически език. Ако искат да управляват, да направят партия и да влязат в парламента. Да направят 3 инстанции, 30, 300. Да спрат лифтове, да спрат развитието, да вземат да спрат и метрото”, заяви още Марков, цитиран от dir.bg

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно