Новият председател на ВАС е Георги Чолаков

17:27, 11 сеп 17 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Георги Чолаков бе избран за председател на Върховния административен съд (ВАС). Той получи 20 гласа "за" - с три повече от необходимите 17, за да заеме поста.

Кандидатурата на Чолаков са подкрепили досегашният шеф на ВАС Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров и 18 членове на ВСС.

Соня Янкулова, която бе основен конкурент за поста е получила само пет гласа. Предстои решението да бъде изпратено на президента Румен Радев за одобрение.

По-рано днес Чолаков се обяви за въвеждане на електронно правосъдие и по-голяма публичност. Той бе фаворитът на Общото събрание на съдиите от ВАС, получавайки номинации от 79 свои колеги.

Георги Чолаков е бил председател на Районния съд в Сливен и е работил като зам.-председател на административния съд за областта. Два пъти е напускал съдебната власт, за да работи като адвокат и нотариус. През 2013 г. се връща в системата като председател на II отделение на ВАС. Председателят на ВАС е член на Висшия съдебен съвет по право, заедно с главния прокурор и председателя на Върховния касационен съд. Законът не позволява на действащ председател да се яви за нов мандат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама