Как естествено да се предпазим от остеопороза. Част 2

17:10, 10 сеп 17 25 463 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Яжте зеленчуци и ферментирали храни

Много плодове и зеленчуци съдържат няколко хранителни вещества, подходящи за костите, включително калций, магнезий, калий, витамин К, витамин С и протеини. Растителната храна също осигурява противовъзпалителни средства и антиоксиданти, които противопоставят възпалението и оксидативния стрес - две клетъчни състояния, свързани със стареенето, както и с хронични заболявания, включително остеопороза. Изследванията също така свързват по-високия прием на плодове и зеленчуци с по-добра костна маса. Едно шведско проучване, публикувано през 2015 г. в Journal of Bone Mineral Research, разглежда мъжете и жените на възраст между 45 и 83 години и показва, че тези, които избягват растителните храни, имат 88% по-висока степен на фрактура на бедрената кост в сравнение с хората, които ядат препоръчваните пет дневни порции на плодове и зеленчуци. Ферментиралите храни, като кисело мляко, кефир, кисело зеле и кимчи, също могат да повлияят положително на костите: съдържат пробиотици (живи микроорганизми, предимно бактерии) с ползи за здравето и тези "добри" микроорганизми колонизират чревния тракт. Предварителните изследвания на лабораторни животни показват, че пробиотичните добавки и ферментиралите млечни продукти повишават костната минерална плътност.

Наспивайте се добре

Проучване, публикувано през 2015 г. в списанието на Американската асоциация по гериатрия, установява, че мъжете и жените над 50-годишна възраст, които обикновено са спали по-малко от шест часа на нощ, имат значително повишен риск от остеопороза. Повечето възрастни се нуждаят от седем до осем часа сън, за да се събудят освежени.

Източник:

http://www.everydayhealth.com

Информацията в сайта topnovini.bg не е предназначена да бъде заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Преди да започнете каквато и да било диета, хранителен или спортен режим се посъветвайте със специалист.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама