Яжте зеленчуци и ферментирали храни

Много плодове и зеленчуци съдържат няколко хранителни вещества, подходящи за костите, включително калций, магнезий, калий, витамин К, витамин С и протеини. Растителната храна също осигурява противовъзпалителни средства и антиоксиданти, които противопоставят възпалението и оксидативния стрес - две клетъчни състояния, свързани със стареенето, както и с хронични заболявания, включително остеопороза. Изследванията също така свързват по-високия прием на плодове и зеленчуци с по-добра костна маса. Едно шведско проучване, публикувано през 2015 г. в Journal of Bone Mineral Research, разглежда мъжете и жените на възраст между 45 и 83 години и показва, че тези, които избягват растителните храни, имат 88% по-висока степен на фрактура на бедрената кост в сравнение с хората, които ядат препоръчваните пет дневни порции на плодове и зеленчуци. Ферментиралите храни, като кисело мляко, кефир, кисело зеле и кимчи, също могат да повлияят положително на костите: съдържат пробиотици (живи микроорганизми, предимно бактерии) с ползи за здравето и тези "добри" микроорганизми колонизират чревния тракт. Предварителните изследвания на лабораторни животни показват, че пробиотичните добавки и ферментиралите млечни продукти повишават костната минерална плътност.

Наспивайте се добре

Проучване, публикувано през 2015 г. в списанието на Американската асоциация по гериатрия, установява, че мъжете и жените над 50-годишна възраст, които обикновено са спали по-малко от шест часа на нощ, имат значително повишен риск от остеопороза. Повечето възрастни се нуждаят от седем до осем часа сън, за да се събудят освежени.

Източник:

http://www.everydayhealth.com

Информацията в сайта topnovini.bg не е предназначена да бъде заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Преди да започнете каквато и да било диета, хранителен или спортен режим се посъветвайте със специалист.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно