Остеопорозата е едно от най-честите заболявания, свързани с напредване на възрастта. Засегнати са както мъжете, така и жените, въпреки че мъжете обикновено я развиват на по-късен етап - след 65 или 70 години, а при жените тя настъпва около периода на менопаузата, когато тялото им започва да губи естроген.

Въпреки това не е задължително да страдате от остеопороза ако се грижите за тялото си и превантивно изпълнявате някои прости правила, които ще ви помогнат да имате добра костна плътност и здрав опорно-двигателен апарат.

Ето кои са трите естествени основни фактора, които могат да ви помогнат да избегнете остеопороза с напредване на възрастта!

Калций и витамин Д

Разпространеното мнение е, че здравината на костите е свързана с витамин Д и минерала калций. Много лекари препоръчват да се взимат добавки със тяхното съдържание, но тук идва въпросът дали те наистина работят?

И отговорът е по-скоро не - според две статии, публикувани през септември 2015 г. в British Medical Journal. В първата са изследвани 59 души за въздействието на допълнителен калций в храната или добавки, съдържащи калций и витамин Д върху костната и минерална плътност. Допълнителният калций предизвиква малко увеличение на костната и минерална плътност за първата или втората година, но е малко вероятно тази промяна да намали риска от костна фрактура (най-страшното последствие от остеопороза).

Втората статия разглежда директно въпроса за предотвратяването на костни фрактури. Изследователите са анализирали проучвания, изследващи влиянието на диетичния калций, мляко и други млечни продукти и калциеви добавки върху риска от фрактури при жени над 50 години. Нито една от тях не осигурява осезаема защита срещу загуба на костна плътност. Освен това калциевите добавки могат да причинят нежелани ефекти, включително запек, сърдечно-съдови проблеми, включително инфаркти, инсулти и бъбречни камъни.

И така, какво можете да направите, за да защитите костите си и да избегнете болката и увреждането им?

Едно от важните неща е да преустановите тютюнопушенето и да редуцирате приема на алкохол, както и някои други важни неща, които значително ще ви помогнат.

Тренирайте мускулите

Умереното вдигане на тежести и упражненията за укрепване на мускулите стимулират образуването на кости и забавят костната загуба, свързана с възрастта.

Ако сте йога ентусиаст ще ви зарадваме да разберете, че едно 10-годишно проучване, публикувано в темите за гериатрична рехабилитация показва, че 12-минутна ежедневна йога е увеличила костната минерална плътност в гръбначния стълб и бедрената кост.

Ако вече имате остеопороза или някакво друго хронично състояние, консултирайте се с вашия лекар, преди да скочите на бягащата пътечка, да правите сложни упражнения или да вдигате тежести.

Ако имате остеопороза в гръбначния стълб, избягвайте да вдигате тежести, както и коремни преси и всички дейности, които включват крайно огъване или усукване.

Следва продължение

Източник:

http://www.everydayhealth.com

Информацията в сайта topnovini.bg не е предназначена да бъде заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Преди да започнете каквато и да било диета, хранителен или спортен режим се посъветвайте със специалист.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно