Понякога нашите навици ни карат да вярваме, че правим нещо полезно за здравето си, като това да измиваме повечето продукти преди готвене и консумация. За съжаление има такива, които когато бъдат измити разпространяват бактерии и всъщност, това което правим никак не е полезно за нашето здраве и това на семейството ни.

Вижте кои храни никога не трябва да измивате преди готвене и защо, а също и тези, които винаги трябва да миете преди консумация.

Пиле

Повечето от нас си мислят, че като измият пилето преди готвене премахват бактериите, които могат да присъстват в месото, но това е напълно погрешна практика.

Когато слагате пилето под течащата вода то я замърсява с бактериите, които живеят в суровото месо. Тези бактерии, които са невидими за човешкото око се разпространяват по мивката, кухненския плот, съдовете наоколо без да ги виждате, но създавайки потенциална опасност за здравето ви.

Една от най-честите бактерии в пилето е салмонела. Тя може да се прояви със симптоми като диария, треска и коремни спазми. Това заболяване възниква между 12 и 72 часа след появата на инфекцията, когато лицето е било изложено на контакт с бактериите и трае между 4 и 7 дни.

Бактериите, които живеят в пилето, могат да бъдат унищожени при готвене при температура 165 градуса. Според публикувани проучвания 47 процента от хората, които измиват пилето, са засегнати от тази инфекция.

Яйца

Когато яйцата се обработват преди да ги купите, те са покрити със защитен слой (това не е вредно за вашето здраве), който изолира бактериите и ги предпазва от замърсяване с други храни.

Никога не трябва да измивате яйцата, след като са били закупени и преди готвене, защото ще премахнете този защитен слой.

Риба

Както при пилето миенето на рибата няма да премахне евентуалните бактерии, които съдържа, а напротив – вероятността да ги разпространите в кухнята и по съдовете е много голяма. Така че обработвайте добре топлинно продуктите и няма да бъдете в опасност ако те евентуално съдържат някакви бактерии.

 

Информацията в сайта topnovini.bg не е предназначена да бъде заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Преди да започнете каквато и да било диета, хранителен или спортен режим се посъветвайте със специалист.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно