Опустошителният ураган ''Ирма'' приближава Куба и Флорида

09:20, 08 сеп 17 / Свят 25 767 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около милион и 200 хиляди души до момента са засегнати от опустошителния ураган «Ирма», който помете островите Търкс и Кейкос, помитайки Карибите и убивайки минимум 14 души, предават световните информационни агенции.

Тези територии за пръв път преживяват ураган от пета категория, а на архипелага живеят около 35 000 души.

Отнесени са покривите на къщи, улиците са наводнени, стълбове са съборени. Жителите на по-ниските райони са евакуирани и изпратени в приюти. Най-високата точка на островите е едва 50 метра.

Разрушения и наводнения има в Република Хаити, която все още се възстановява от опустошителното земетресение през 2010 година.

Евакуацията на щата Флорида продължава, тъй като се очаква Ирма да достигне американските брегове в неделя, преминавайки през Куба.

Поривите на вятър отслабнаха от 295 на 270 км/ч., но въпреки това броят на засегнатите от урагана може да нарасне на 26 милиона, прогнозира "Червеният кръст". Има опасения от бързо разпространение на зарази там, където питейната вода вече е негодна за пиене и няма достъп до медицински услуги. Това също е предпоставка за увеличение на жертвите.

Ситуацията се усложнява и от други два урагана.

«Хосе», който се намира в Атлантическия океан на 950 км. източно от Малките Антили, който се усили до трета категория набирайки скорост на ветровете от 195 км./час. Както и от «Катя», който се намира от другата страна на Мексиканския залив и е от втора категория, кйто тази вечер може да достигне западния щат Веракрус, където потенциално може да засегне над един милион души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама