Започва Седмицата на пожарната безопасност

08:00, 11 сеп 17 25 565 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес стартира традиционната Седмица на пожарната безопасност. Честването на Професионалния празник на служителите от ГДПБЗН-МВР ще бъде на 14 септември. До 15 септември ще се провеждат редица мероприятия с цел популяризиране дейността на органите за пожарна безопасност и защита на населението (ПБЗН), както и мерките за недопускане на пожари.

На 14 септември - Кръстовден се навършват 112 години от Първия пожарникарски събор в гр. София. На този форум 17 пожарни командири от страната за първи път се обединяват, единодушно приемат решение за създаване на пожарно дружество в България и определят бъдещето изграждане и развитие на пожарното и спасителното  дело в страната. Съборът се открива от най-възрастния пожарен командир Г. Атанасов от Пловдив. Във връзка с този исторически факт с Решение № 385/13.09.1995 г. на Министерски съвет датата 14 септември е обявена за професионален празник на специализираните органи за пожарна безопасност и защита на населението в Република България.

Всяка година на този ден пожарникарите отбелязват професионалния си празник и отдават почит на загиналите при изпълнение на служебния си дълг колеги. По достойнство отдават и дължимото на всички служители от структурите на “Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР.

Тази година се навършват и 136 години от създаването на противопожарната служба в гр. Пловдив с исторически протокол №18/05.02.1881 г. на Община Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама