Легализират ли отглеждането на канабис и в България (ОБНОВЕНА)

09:16, 05 сеп 17 / Политика 25 515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Земеделците ще могат легално да отглеждат канабис у нас с предварително подадено заявление по образец, това съобщи в предаването «Хоризонт» на БНР Стефка Дамянова – експерт от Министерство на земеделието. Веднъж издадено, разрешителното ще важи за срок от една година и ще дава право на стопаните на земята да сеят само една реколта на точно определена площ.

В проекта още е предвидено след засяването да се информира съответната областна дирекция на МВР, като се предостави и копие на издаденото разрешение и информация за мястото на засетите площи.

Малко по-късно стана ясно, че тази наредба само се синхронизира с евродирективите и на практика преповтаря изиквания, които у нас са в сила още от 2001 г. Въпросната наредба на МЗХГ регламентира отглеждането на канабис за земеделски цели - фураж, влакно и т. н., но само за сортове със съдържание на психотропната съставка тетрахидроканабинол под 0,2 тегловни процента. Тази "трева" просто не става за пушене. В случай, че тетрахидроканабинолът е над 0,2 тегловни процента, произведените количества се изземват и унищожават.

Според Закона за контрол върху наркотичните вещества отглеждането на марихуана за каквито и да е други цели - козметични, медицински или за лична употреба остава забранено. Същото важи и за вноса и износа на семена и листна маса от растението. Изключения се допускат за малки количества за научноизследователски цели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама