Как да повишим нивата на хемоглобин естествено? Част1

19:10, 04 сеп 17 25 2095 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хемоглобинът е богат на желязо протеин, присъстващ в червените кръвни клетки. Той е отговорен за преноса на кислород в тялото.

Основната му функция е да транспортира кислород от белите дробове до тъканите на тялото, така че живите клетки да могат да функционират правилно. Хемоглобинът също така помага да се изнася въглеродния диоксид далеч от клетките и да го транспортира обратно в белите дробове.

Тъй като ролята на хемоглобина е много важна за здравословния живот, е необходимо да се поддържа в нормални нива в кръвта ви.

Когато нивото на хемоглобина намалява, може да причини умора, слабост, задух, замайване, главоболие, бледа кожа, крехки нокти, бърз сърдечен пулс и лош апетит.

Ако нивото спадне значително, състоянието може да бъде диагностицирано като анемия и симптомите могат да станат тежки.

При жените често се наблюдава ниско ниво на хемоглобина по време на бременност или по време и след менструален цикъл. Въпреки това, може да има много други причини за него. Най-честата причина са хранителните недостатъци на желязото, фолиевата киселина и витамините С и В12.

В повечето случаи ниският хемоглобин е свързан с състояния, които причиняват или допринасят за по-малко червени кръвни клетки.

В зависимост от причината за спада на хемоглобина, съществуват някои естествени начини, които са ефективни при възстановяването му до нормално ниво. Продължителността на времето, през което ще трябва да продължите да използвате тези средства, зависи от нивото на хемоглобина и колко често вашият лекар го следи.

Ето нашите 10 начина да увеличите естествено хемоглобина си.

Яжте богати на желязо храни

Според Националния съвет по анемия на САЩ, липсата на желязо е най-честата причина за ниски нива на хемоглобин. Желязото е важен елемент в производството му.

Някои добри храни на основата на желязо са черен дроб, червено месо, скариди, тофу, спанак, бадеми, фурми, леща, зърнени закуски, бадеми, стриди и аспержи.

Можете също така да вземете желязна добавка, но задължително се консултирайте с вашия лекар за правилната дозировка, тъй като високи дози желязо може да са вредни за тялото ви.

Увеличете приема на витамин С

Ниските нива на хемоглобина, дължащи се на дефицит на витамин С, могат да бъдат коригирани, като се ядат повече храни, богати на витамин С. Желязото не може да бъде напълно абсорбирано от организма без помощта на този витамин.

Яжте храни, богати на витамин С, като папая, портокали, лимон, ягоди, броколи, грейпфрут, домати и спанак.

Можете също така да приемате добавки от витамин С, след като се консултирате с вашия лекар.

Следва продължение.

 

Източник: http://www.top10homeremedies.com

сн. gotvach.bg


 

Информацията в сайта topnovini.bg не е предназначена да бъде заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Преди да започнете каквато и да било диета, хранителен или спортен режим се посъветвайте със специалист.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама