Фалшиви сайтове рекламират лекарства от името на здравния министър и фигури от Министерство на здравеопазването, алармираха от ведомството. Практиката на т.нар. фишинг сайтове е позната в родния интернет, но за първи път онлайн измамниците си позволяват толкова директна манипулация.
В специално комюнике от министерството заявяват:

Само в последните две седмици се наложи Министерство на здравеопазването два пъти да изпрати сигнали до директора на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ Главен комисар Ивайло Спиридонов и до комисар Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП, относно фалшифициране на електронната страница на министерството и спекулации с интервюта на министър Николай Петров с цел продажба на стоки. Сигнал е подаден и до Главния прокурор на Р България.

Имаме уверението на компетентните институции, че своевременно са предприети всички законови действия за идентифициране на източниците и подвеждането им под отговорност.

МЗ призовава гражданите да бъдат особено бдителни към интернет страници - „двойници“ на официалния сайт на институцията.

Сайтове като

http://livesbloggz.com/fito-balt/bg/minzdrav/;

http://www.hotblogus.com/paraziti/ministrbg/index.html?uclick=xs5m37a9dz;

http://blogonew.ru/lp/sustav/hondrocream-dikul-bg/?uclick=1zh9m7

съдържат категорично невярна информация и правят внушения, които са подвеждащи за потребителите и опасни за здравето на гражданите. Министерството, политическият кабинет на министър Николай Петров и служители на ведомството не промотират/ рекламират  каквито и да било продукти и стоки.

Напомняме, че официалният сайт на институцията се намира на интернет адрес http://www.mh.government.bg/bg/

Апелираме всеки гражданин, натъкнал се на фалшив сайт на институцията, да подаде сигнал на имейл адрес: [email protected] или да се обърне към компетентните органи.

Пример за част от популярните фалшиви сайтове е и http://a-bloggers.com/fs/bg/lifejoornal/4/history/?utm_source=leadbit&ut...

Визията му е изкопирана от онлайн изнадието LadyZone, част от портфолиото на bTV Media Group. Всъщност сайтът е абсолютно фалшив, няма нищо общо с женското издание и по същество рекламира съмнително средство за отслабване.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно