Топ храни понижаващи ‘’лошия‘’ холестерол. Част 1

06:30, 29 юни 18 25 846 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нивата на т.нар. добър и лош холестерол в организма трябва да са балансирани, за да се избегне риск от атеросклероза и животозастрашаващи заболявания на сърдечно-съдовата система. Много са факторите, които определят нивата на холестерол в организма ни, но един от най-важните е храненето. Ето защо ви даваме топ храните, на които да се доверите ако искате да поддържате балансирани нива на холестерол в организма си естествено.

Зеленчуци (особено зелени)

Няма съмнение за това, - зеленолистните зеленчуци са една от най-високо антиоксидантните храни с най-много противовъзпалителни свойства. Заредени с фитохимикали, които се борят с уврежданията на свободните радикали, те забавят процеса на стареене и поддържат артериите гъвкави и здрави. Много тъмни зеленолистни зеленчуци, като спанак и кейл, съдържат много малко калории, но предлагат защита срещу сърдечни пристъпи, като помагат на артериалните стени да останат без натрупване на холестерол. Цвекло, лук, зеле, броколи и артишок, са особено полезни за повишаване на приема на фибри и защита на здравето на сърцето.

Ядки

Ядките от всякакъв вид са добър източник на здрави полиненаситени и мононенаситени мазнини. Те също осигуряват прилично количество фибри. Някои ядки, включително бадемите, осигуряват специфични антиоксидантни флавоноиди, растителни съединения, които подобряват здравето на артериите и намаляват възпалението. Проучванията показват, че ядките имат последователен "лош" ефект на понижаване на LDL холестерола, особено при хора с висок холестерол и диабет. Те могат да помогнат за предотвратяване на увреждания от образуването в стените на артериите и за предпазване от натрупване на опасни холестеролни плаки, в допълнение към борбата с наддаването на тегло и затлъстяването.


Следва продължение

 

Източник: www.draxe.com

сн. gotvach.bg

Информацията в сайта topnovini.bg не е предназначена да бъде заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Преди да започнете каквато и да било диета, хранителен или спортен режим се посъветвайте със специалист.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама