Нивата на т.нар. добър и лош холестерол в организма трябва да са балансирани, за да се избегне риск от атеросклероза и животозастрашаващи заболявания на сърдечно-съдовата система. Много са факторите, които определят нивата на холестерол в организма ни, но един от най-важните е храненето. Ето защо ви даваме топ храните, на които да се доверите ако искате да поддържате балансирани нива на холестерол в организма си естествено.

Зеленчуци (особено зелени)

Няма съмнение за това, - зеленолистните зеленчуци са една от най-високо антиоксидантните храни с най-много противовъзпалителни свойства. Заредени с фитохимикали, които се борят с уврежданията на свободните радикали, те забавят процеса на стареене и поддържат артериите гъвкави и здрави. Много тъмни зеленолистни зеленчуци, като спанак и кейл, съдържат много малко калории, но предлагат защита срещу сърдечни пристъпи, като помагат на артериалните стени да останат без натрупване на холестерол. Цвекло, лук, зеле, броколи и артишок, са особено полезни за повишаване на приема на фибри и защита на здравето на сърцето.

Ядки

Ядките от всякакъв вид са добър източник на здрави полиненаситени и мононенаситени мазнини. Те също осигуряват прилично количество фибри. Някои ядки, включително бадемите, осигуряват специфични антиоксидантни флавоноиди, растителни съединения, които подобряват здравето на артериите и намаляват възпалението. Проучванията показват, че ядките имат последователен "лош" ефект на понижаване на LDL холестерола, особено при хора с висок холестерол и диабет. Те могат да помогнат за предотвратяване на увреждания от образуването в стените на артериите и за предпазване от натрупване на опасни холестеролни плаки, в допълнение към борбата с наддаването на тегло и затлъстяването.

Следва продължение

 

Източник: www.draxe.com

сн. gotvach.bg

Информацията в сайта topnovini.bg не е предназначена да бъде заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Преди да започнете каквато и да било диета, хранителен или спортен режим се посъветвайте със специалист.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно