10 начина да балансирате хормоните си естествено. Част 3

10:30, 27 авг 17 25 2901 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Продължаваме темата за здравето на ендокринната система и естествените начини, с които да поддържате хормоналния си баланс.


Внимавайте с приема на алкохол, тютюн и кофеин


Кофеинът в умерени количества е полезен за повечето хора, но прекаляването с него е също толкова лошо за организма, както и липсата на сън. Кофеинът остава в организма за период до 6 месеца и оказва влияние върху централната нервна система, сърдечната честота, бдителността и променя начина, по който тялото произвежда хормони. Той може да повиши нивата на кортизол и адреналин и да наруши нормалния цикъл на съня, води до пристрастряване и повишава безпокойството при много хора.

Ако имате нужда от повече енергия през деня изберете чай матча или зелен чай, където кофеиновите нива са по-ниски, а антиоксидантната стойност по-висока.

Друга важна стъпка в поддържането на хормонален баланс е редуцирането на алкохола. Ако консумирате повече от 2-3 питиета на ден това почти сигурно ще се отрази на функцията на черния ви дроб, а от там и на ендокринната ви система. Хроничната употреба на алкохол довежда до естрогенно доминиране, пречи на панкреаса да функционира правилно, може да е причина за безпокойство и недохранване. Черният дроб е много важен за хормоналния баланс и има над 500 различни функции в организма.

Разбира се, че е изключително важно да се откажате и от тютюнопушенето. Изследвания са установили, че пушенето пречи на нормалните имунологични и репродуктивни процеси. В сравнение с непушачите, умерени до тежки пушачи (≥ 10 цигари / ден) имат завишени нива на стероидни метаболити и репродуктивни хормони, които могат да бъдат до 35 на сто по-висока от обичайните нива.

Пълноценен прием на витамин D3

Според статия от американско списание за клинично хранене, ролята на витамин D3 в насърчаването на здравето е по-дълбока, отколкото преди сме подозирали. Изследователите са открили, че витамин D има влияние по следните начини:

Засяга "адаптивната имунна система, вродената имунна система, секрецията на инсулин от панкреаса, има многофакторна функция в поддържането здравето на сърцето, мозъка и регулиране на кръвното налягане, както и за правилното развитие на плода при бременните.

Витамин D действа почти като хормон в организма и има важно значение за поддържане на нивата на възпаление ниски. Ето защо хората, които живеят в тъмните области често страдат от сезонни проблеми, свързани с депресия, освен ако не допълват диетата си с витамин D. Слънцето е наистина най-добрият начин да се оптимизират нивата на витамин D, защото голата кожа всъщност произвежда витамин D сама, когато са изложени дори малки количества на пряка слънчева светлина. Повечето хора трябва да допълват диетата си с около 2000 IU до 5000 IU дневно витамин D3, ако живеят в тъмните области, през зимата и в дни, когато не са на слънце.

Спрете противозачатъчните

Противозачатъчните са вид хормонална терапия, която повишава нивата на естроген до такива опасни стойности, че те могат да доведат до много усложнения. Има достатъчно други, много по-безопасни методи за предпазване от бременност от хормоналните таблетки, така че просто кажете не на противозачатъчните хапчета! Проучванията показват, че рисковете от тях, особено в дългосрочен план, могат да включват:

Кървене между циклите

Повишен риск от рак на гърдата

Повишен риск от кървене на матката, съсирването на кръвта, инфаркт и инсулт

Мигрена

Повишено кръвно налягане

Покачване на тегло

Болки в гърба

Промени в настроението

Гадене

Доброкачествените тумори на черния дроб

Чувствителност на гърдите

Източник: www.draxe.com


 

Информацията в сайта topnovini.bg не е предназначена да бъде заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Преди да започнете каквато и да било диета, хранителен или спортен режим се посъветвайте със специалист.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама