За отговорността зад думите

10:47, 17 авг 17 25 Topnovini Автор: Topnovini

Вчера националните телевизии разказаха историята на Васил Коцев – средностатистически българин, викнат в ГДБОП на разпит. Причината – статус, който може да се сметне за заплаха към премиера Бойко Борисов.

Дословно написаното на стената на Коцев звучи така:

„До Бойко, това което вършиш, ще те изхвърли не само от властта, а и ще ти отрежем главата! Това ли целиш! Българите да хванат пушките и ножовете! Денят идва!”

От една страна, наистина е някак странно заради статус, който по същество е срещу премиера, човек да бъде привикан на разпит. Първосигнално случаят навява аналогии с методите, с които властта на Ердоган подтиска свободното слово в съседна Турция. Или ни връща във времената на тоталитаризма, когато виц за Тодор Живков бе в състояние да промени живота на разказващия го.

Факт е, че статусът не звучи като директна заплаха от Коцев към Борисов, а по-скоро като малко по-смела констатация. Или не толкова смело скриване на мнението на автора за премиера зад абстрактна маса хора. В този смисъл активността на ГДБОП е една идея отвъд границите на нормалното.

От друга страна обаче, репортажът на bTV показа мнението и поведението на Васил Коцев след случая. Авторът обясни, че бил изненадан и едва ли не шокиран от действията на органите на реда. Но освен това не бил сигурен дали той е автор на статуса или профилът му бил хакнат.

Тук се появяват и най-важните въпроси, на които репортажите по темата не отговориха:

Наистина ли Коцев не си спомня дали е писал подобно нещо?

Защо не е изтрил от април до сега статуса си, ако профилът му е хакнат?

Споделя ли написаното в статуса?

Свободата на изразяване е едно от основните предимства на социалните мрежи. От друга страна обаче е хубаво човек да може да застане зад думите си...