Държавата спечели дело в ЕСПЧ по жалба на затворник

14:31, 30 юни 17 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България спечели дело пред Европейския съдът по правата на човека по жалба на лишен от свобода срещу затворническата администрация във Варна за нечовешко и унизително отношение, предаде БГНЕС.

С решението си от 29 юни 2017 г. Съдът в Страсбург се съгласи със становищата и доказателствата, представени по делото от правителствения агент от Министерството на правосъдието на Република България, че затворническата администрация е предприела всички адекватни, разумни и необходими мерки във връзка с възникналия инцидент с участието на жалбоподателя.

Жалбоподателят Димчо Димов, излежавал присъда за убийство, блудство, кражба и противозаконно отнемане на МПС в затвора в град Варна. През 2012 г., между него и друг затворник, възникнал конфликт. С цел предотвратяване на ескалацията му затворническата управа взема решение да премести Димов в друго спално помещение. Конвоиран от надзирател, докато събирал личните си вещи, Димов влязъл в словесен конфликт другия лишен от свобода. Вторият затворник се афектирал и го ударил неочаквано по лицето. Надзирателят се намесил и ги разтървал.

Жалбоподателят бил отведен в медицинския център в затвора за преглед, където първоначално не са установени сериозни травми. По-късно бил прегледан от лицево-челюстен хирург, който установява  фрактура на долната челюст на жалбоподателя. Препоръчана е физиотерапия, от която Димов  отказвал да се ползва в продължение на около месец. В крайна сметка той се съгласил и бил изпратен за лечение в СБАЛЛС София.

Районна прокуратура Варна образува досъдебно производство срещу затворника – нападател, който впоследствие е осъден за причиняване на средна телесна повреда на Димов.

През 2014 г. Димов подава иск по чл. 1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ за претърпени вреди във връзка с неосигуряването на адекватна медицинска помощ от страна на затворническата администрация, включително и по отношение на счупената му челюст. Проведени са две съдебни заседания, разпитани са свидетели, след което жалбоподателят оттегля иска си.

Пред ЕСПЧ затворникът претендира, че затворническата администрация не е предприела мерки да предотврати нападението срещу него и, че не му е осигурила адекватна медицинска помощ за нараняванията му.

По първото оплакване Съдът постановява, че има достатъчно данни, че затворническата управа е предприела адекватни, разумни и необходими мерки за предотвратяване и задълбочаване на конфликта и е свела последиците от него до минимум.

Второто оплакване Съдът обявява за недопустимо поради неизчерпване на вътрешноправните средства за защита, тъй като жалбоподателят сам е оттеглил иска си пред националния съд.

По делото Република България е представлявана от правителствения агент Ива Станчева-Чинова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама