Изпълняващият длъжността командващ на френските ВВС ген. Ришар Ръбу беше обвинен, че използвал военен самолет, за да се прибира вкъщи през уикендите, предаде БГНЕС.

Ген. Ръбу е обвинен, че през миналата година 10 пъти е използвал самолет Alpha Jet за тези пътувания „до вкъщи“. При положение, че машината лети с около 1000 км/ч, тя може да преодолее разстоянието от 600 км. между местоработата му в Бордо и жилището му в Прованс за половин час. Пътуването по това разстояние с конвенционални методи – влак или кола, съответно би му отнемало 7 или 6 часа, а с пътнически самолет – около час.

За домашните си визити генералът е изразходвал 800 литра керосин на час, пише във френския хумористичен вестник Le Canard Enchaine.При елементарна аритметика може да се докаже, че генералът е изразходвал миналата година десетки хиляди евро на френските данъкоплатци за пътуванията си.

Информацията за своеволието на ген. Ръбу дойде, след като екипажът на малкия военно-транспортен самолет разкри, че в петък закарвали командващия до дома му, а в понеделник го взимали обратно. Новият министър на отбраната на Франция Флоранс Парли нареди да бъде извършено разследване по случая. И каза, че ще има „последствия“, ако бъдат потвърдени обвиненията в „злоупотреби с ресурси“.

Ген. Ръбу зае поста, след като през май почина тогавашния титуляр ген. Серж Суле.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно