Германският парламент узакони еднополовите бракове

11:07, 30 юни 17 / Свят 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германският парламент в петък узакони еднополовите бракове, няколко дни след като канцлерът Ангела Меркел заяви, че ще разреши на своите консервативни народни представители от Християндемократическия съюз (ХДС) да гласуват по свое мнение, а не да следват партийната политика, предаде БГНЕС.

След днешния вот германският правен кодекс беше променен и в него вече се казва, че „бракът е встъпване до живот между двама души от различен или еднакъв пол“. Изменението осигурява на еднополовите партньори пълни брачни права, включително и правото да осиновяват деца. Досега хомосексуалните двойки в Германия имаха право само на т. нар. регистрирано партньорство.

Долната камара на германския парламент прие проектозакона с 393 гласа „за“ и 226 „против“. Горната камара вече е одобрила мярката и се очаква тя да влезе в сила преди края на годината.

Въпреки че даде свобода на своите депутати, канцлерът е гласувала с „против“ на днешния вот, тъй като според нея бракът може да е само между мъж и жена. „За мен бракът, както е определен от германското законодателство, означава брак между съпруг и съпруга и по тази причина гласувах против днешния закон“, каза тя.

Въпреки това канцлерът заяви, че категорично е променила мнението си по отношение на осиновяването. Докато преди посочваше „благото на децата“ като причина да е против еднополовите бракове, то сега тя заяви, че вече не е на това мнение. „Оттогава мислих много по въпроса с детските грижи и стигнах... до убеждението, че еднополовите двойки трябва да могат заедно да осиновяват деца“, каза тя.

Предложението за узаконяване на еднополовите бракове беше включено в в дневния ред на парламента от коалиционния партньор на Меркел - Социалдемократическата партия (СДП), както и от партията на Зелените и лявата „Ди Линке“. Така в парламента против подобна мярка бяха само крайнодясната „Алтернатива за Германия“ и ХДС.

Миналата неделя от СДП заявиха, че едно от изискванията на партията при евентуална нова коалиция с консерваторите след предстоящите през септември парламентарни избори в страната ще е узаконяването на еднополовите бракове. Тяхната позиция идва ден преди да бъде публикувано интервю на Меркел в женското списание „Бригите“ в понеделник, в което тя за първи път намекна за обрата в политиката си. Преди това не беше тайна, че канцлерът е против еднополовите бракове.

В интервюто си обаче тя посочва, че е променила позицията си, след като наскоро е имала „запомнящо се преживяване“ при среща с лесбийска двойка, която се е грижила за осем осиновени деца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама