Бразилският парламент започна разглеждане на обвиненията срещу президента

08:53, 30 юни 17 / Свят 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Долната палата на бразилския парламент започна процедура по разглеждане на обвиненията в корупция срещу президента на страната Мишел Темер. На първото заседание беше прочетен текст на главния прокурор Родригу Жано, в която са изложени обвиненията срещу държавния глава, както и причините за тях, предаде БГНЕС.

Съгласно бразилското законодателство президентът има право на частичен имунитет, заради което решението за повдигане на обвинения срещу него може да вземе само Федералния върховен съд. За да се стигне до това обаче, съдебната инстанция трябва първо да получи разрешение от парламента. Това решение трябва да бъде взето от законодателния орган с най-малко две трети от гласовете на депутатите от долната палата.

Очаква се дебатът по повдигането на обвиненията срещу Темер да продължи няколко седмици.

Според повечето бразилски медии и политолози държавният глава може да разчита на подкрепа от над половината народни представители, които са част от управляващата коалиция. Това означава, че има голяма вероятност искането за повдигане на обвинения срещу него да не бъде прието. Ако това стане делото срещу президента ще бъде закрито.

Ако все пак две трети от депутатите подкрепят повдигането на обвинения, окончателното решение ще се вземе на пленарно заседание на Федералния върховен съд.

На 26 юни прокуратурата в Бразилия се обърна към съда с искане да повдигне обвинения срещу Темер в корупция. Причина за това е, че според обвинението от март до април тази година президентът е получил незаконни придобивки в размер на 500 000 реала (152 000 долара) от предприемача Жоел Батист, ръководител на компанията J&F Investimentos.

Темер е първият президент в историята на Бразилия, срещу когото прокуратурата иска да повдигне обвинения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама