46 години от смъртта на Гунди и Котков

08:18, 30 юни 17 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес се навършват 46 години от гибелта на Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков, които на този ден през 1971 г. загинаха трагично, предаде БГНЕС.

Легендарните футболисти на Левски и националния отбор загинаха на 30 юни 1971 г. в автомобилна катастрофа край Витиня. На път за Враца, на прохода Витиня, бежовото "Алфа Ромео" на Гунди се блъска в камион, запалва се и двамата с Котков умират на място.

Днес, 46 години след трагедията на Витиня, България все още ги помни. Младите слушат прехласнати историите за тяхното майсторство и човешки достойнства, а по-възрастните все още не могат да повярват, че ги няма.

Тъгата по Гунди и Котков не е просто тъга по двама велики играчи. Не е тъга само на спортната общественост, но и на цяла България. Защото загубата на доблестни хора винаги боли.

Имената на Гунди и Котков припомнят, че има легенди, които не умират. Приказката за Георги Аспарухов и Никола Котков се разказва от бащи на синове до ден-днешен и не позволява пламъкът на величието им да угасне. Защото те останаха във футболната и обществена памет със своя чар и елегантност.

За кариерата им е написано и казано всичко. Победите и попаденията с Левски, и с националния отбор ще се помнят завинаги. Те обаче бяха всенародни любимци, защото притежаваха невероятни човешки качества. Затова и бяха толкова обичани.

Днес в 11:00 часа представителният отбор на Левски, треньорският щаб, ръководството, служителите, ветераните, различни спортни деятели и привърженици ще поднесат венци и цветя по случай 46-та годишнина от трагичната гибел на легендарните футболисти. Поклонението ще се състои на Централните софийски гробища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама