Валентин Радев: Сега няма как да се вдигнат заплатите на служителите в МВР

16:10, 29 юни 17 25 693 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Сега няма как да се вдигнат заплатите на служителите в МВР", заяви вътрешният министър Валентин Радев на брифинг, съобщи БГНЕС.

Радев коментира, че въпросът за неосигуряването на облекло на полицаите е решен. Чакаме сега решението на НС. „Около 30 млн. лв. ще бъдат изплатени на тези колеги, които са нямали право по закон да получават средства на ръка, но и не са получавали униформи, поради ред причини. Лично премиерът се ангажира и това ще бъде изплатено, чакаме само промените в Закона за МВР да бъдат приети от НС. Трябва в диалог със синдикатите да се опитаме да се постигнат нещата. Много неща трябва да станат във времето, включително и със заплатите на полицаите. Казах директно на синдикатите, че сега няма как да се вдигнат заплатите. Трябва да погледнем на системата като цяло, не може да гледаме само МВР“, посочи Радев.

Той обясни, че заседанията на Съвета за социално партньорство ще продължават, за да се търсят верните решения, които да бъдат решени възможно най-скоро. „Акцент, който ще използвам пред правителството за увеличаване на заплатите на служителите в МВР е точно председателството. Заявленията, че ще има стачки в началото на председателството са много пресилени и трябва да се внимава какво се говори. Точно обратното, трябва да го използваме да докажем на правителството, че председателството е много голяма отговорност и тези хора, които ще осигуряват сигурността трябва да са осигурени адекватно. В продължение на времето и в диалог заедно със синдикатите ще решим проблемите. Когато стане възможно веднага вдигаме заплатите на служителите“, категоричен бе Валентин Радев.

„В платформата на кабинета пише на първо място образование и обясних на синдикатите, че няма как да се забравят всички останали проблеми и да се говори само за МВР. Моето впечатление беше, че има диалогичност със синдикатите и продължаваме с такъв тон. Запитан дали има как заплатите да бъдат вдигнати преди новия бюджет, Радев посочи, че където и да постави този въпрос ще му кажат, че няма кога да се прави преди новия бюджет, но той ще се опита да постави аргумента за председателството. Не съм оптимист, че увеличението ще стане преди новия бюджет. Но ще направя всичко възможно, това ми е задачата, но вероятно ще стане след Нова година“, посочи той.

Относно ситуацията в Асеновград, Валентин Радев обясни, че вицепремиерът Валери Симеонов е там. „Държим под контрол. Надяваме се, че там няма да има ескалация. Следим процеса. Освен жандармерията, изпратихме и допълнително полиция от Пловдив“, обясни вътрешният министър.

На брифинга стана ясно още, че на бул. „Витоша“ се провежда традиционна, а не специализирана полицейска операция. Издирват се лица, които са оперативно интересни за полицията.

В началото на изказването си Радев подчерта, че всеки месец МВР ще дава пресконференции, за да уведомява обществеността за свършената работа и изброи отново приоритетите на МВР, следвайки политическата програма на коалицията сред, които превенция на престъпност и борба с корупция, трайни решения за войната по пътищата, ограничаване на щетите за държавния бюджет от икономически престъпления, укрепване и повишаване ефективността на МВР, търсене на начини да се повишат мотивацията на служителите в МВР, укрепяване на процесите с миграцията и противодействие на тероризма, подготовката за председателството на Съвета на ЕС.

Радев обясни, че продължава работата за намаляване на бюрокрацията в КАТ-София и после и в другите КАТ. Малко над 2.5 млн. лв. са заделени за намаляване на административната тежест в КАТ-София.

От друга страна стана ясно, че към 27 юни 2017 г. по пътищата са загинали 288 души, а 3575 са ранени. Броят им е намалял спрямо същия период на миналата година. Предстоят да се купят 84 нови камери за пътищата, като част от мерките за намаляване на произшествията.

Вътрешният министър посочи, че остават 5 км, за да бъде довършена оградата по границата с Турция. „Надявам се до месец тези километри да бъдат изградени. Внимателно ни следят от Европа да се пази външната граница. Справили сме се добре и Европа го оценява. Затова ни дадоха и тези 160 млн. евро.“, посочи Радев.

Той заяви, че се отчита 84,4% намаление на задържаните граждани за този период спрямо миналата година. Най-натоварен вход е границата с Турция. От началото на 2017 г. на изход на държавната граница са задържани 1847 лица, а през 2016 г. броят им е бил 3797 граждани на трети страни. Преобладават гражданите на Пакистан, Ирак. Най-натоварената граница на изход е границата със Сърбия. От началото на годината са образувани 97 досъдебни производства за трафик на хора. Осъдени са 133 души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама