Какви мерки ще вземе властта да потуши напрежението в Асеновград

14:43, 29 юни 17 25 514 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Довечера отново ще има протест, както и утре вечер, а в неделя се очаква към града да потеглят и рокери от цялата страна и да подкрепят заявения като най-голям протест, съобщи БГНЕС. В Асеновград днес се проведе среща между вицепремиера Валери Симеонов, главния секретар на МВР Младен Маринов, директора на ОД на МВР Пловдив Атанас Илков, областния управител на Пловдивска област Здравко Димитров и кмета на Асеновград д-р Емил Караиванов. След едночасово съвещание в кабинета на кмета, всички те застанаха срещу родители на пострадалите деца и техни съграждани в залата, в която обикновено заседава Общинският съвет.

Едното ми дете е със счупена ръка, а другото със страхова невроза, започна един баща, който е очевидец на станалото. Конфликтът между група роми на брега на язовир " 40-те извора" и деца от клуба по кану-каяк, които са тренирали там, прераства в сбиване на няколко места. Най-сериозно е било положението пред болницата. Бащата беше възмутен, че там е имало само шест полицаи, които ромите, въоръжени с брадви и тояги, просто са заобикаляли, за да ги заплашват и нападат.

Снимка: БГНЕС

И директорът на ОД на МВР Пловдив, и главният секретар на МВР заявиха, че действията на полицията на мястото на инцидента са били правилни. Пострадалите асеновградчани настояха да се проверят всички роми, които са се заселили в Асеновград в последните години в такъв мащаб, че махалата се е утроила. Няколко души от тях заявиха, че виновни за инцидента са именно "външни", с ромите, които постоянно живеят от край време в града, те се разбирали. Повдигна се въпроса и за незаконното строителство в махала Лозница.

Вицепремиерът Валери Симеонов започна своето изказване с думите, че вече в подобни случаи няма да се процедира както досега, но мерките, които изброи, така или иначе са протоколни. Засилено полицейско присъствие, проверка на личните документи на обитателите на махалата, проверка на законността на изградените там къщи. Освен засиленото полицейско присъствие, което ще продължи известно време, докато нещата се успокоят, останалите мерки едва ли ще дадат резултата, който асеновградчани чакат. Дори и адресната регистрация на ромите да е другаде, по конституция те имат право на придвижване и фактът, че се намират в Асеновград, не е повод за санкция. Що се отнася пък до проверка на законността на изградените върху частни имоти къщи, резултатът е силно предизвестен и пак едва ли ще доведе до бързи действия.

Пострадалите граждани изразиха съмнение, че е правен опит инцидентът да бъде потулен, но бяха опровергани. Девет от нападателите са в ареста часове след нападението, а в момента се издирват и други. Днес Районна прокуратура-Асеновград ще внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" на задържаните.- Обвинението е за извършени хулигански действия с особена дързост и цинизъм. Макар и бащата на две от пострадалите деца да иска обвинение в опит за убийство, в момента това е квалификацията, по която се води разследването. Задържаните са на възраст от 19 до 39 години.

Пострадалите при нападението са седем, едно момче е със счупена китка, има друго с два счупени прешлена. По делото са разпитани 17 свидетели, извършени са 12 разпознавания, в момента се правят още четири, а при трите огледа на местопроизшествието са били иззети брадви, лопата и дървени тояги. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама