Меркел се готви за сблъсък с Тръмп на Г-20

14:33, 29 юни 17 / Свят 25 488 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германският канцлер Ангела Меркел изглежда се готви за сблъсък с американския президент Доналд Тръмп, след като обеща да се представи на срещата на Г-20 следващата седмица въпросът за опазване на климата и отворените пазари.

Меркел заяви, че обсъждането на срещата на световни лидери в Хамбург на 7-8 юли ще бъде трудно, като се има предвид скептицизмът на Тръмп и позицията "Америка на първо място", но тя е твърдо решена да поиска ясен ангажимент към Парижкия договор срещу глобалното затопляне и обещание срещу протекционизъм.

Когато Тръмп обяви в началото на юни, че ще се оттегли от сделката в Париж, "знаехме, че не можем да очакваме дискусиите да бъдат лесни" на срещата на Г-20, каза Меркел пред германския парламент.

"Различията са очевидни и би било нечестно да се опитаме да ги прикрием. Това няма да направя", каза тя, добавяйки, че американското излизане от Парижкия пакт от 2015 г. е направило Европа "по-решена от всякога“ да направи договора успешен.

Без да споменава имена, тя също така предупреди, че "онези, които смятат, че проблемите на този свят могат да бъдат решени с изолационизъм или протекционизъм ужасно бъркат" и се ангажира да потърси "ясен сигнал за отворени пазари и срещу затваряне" на срещата на високо равнище.

Различната позиция на Тръмп е накарала западните съюзници да се борят да намерят общ фронт за срещата на върха на Г-20 - за разлика от предишните срещи на върха, когато различията бяха съставени по линиите север-юг и изток-запад.

С руския президент Владимир Путин, турския президент Реджеп Тайип Ердоган и крал Салман на Саудитска Арабия в нестабилната бъркотия за власт, списъкът с потенциални взривоопасни въпроси също включва сирийската война, конфликта в Украйна и дипломатическото изолиране на Катар.

Въпреки че Пекин се изявява като съюзник в проповядването на свободните пазари и опазването на климата, Меркел предупреди против неограничения китайски икономически експанзионизъм.

"Европа трябва да положи големи усилия, за да защити влиянието си и най-вече да говори с един глас на Китай", каза Меркел пред в. „Вирчафтсвохе“. "Гледана от Пекин, Европа е по-скоро като азиатски полуостров. Очевидно ние виждаме нещата по различен начин", добави тя.

Европейско сближаване

С умножаването на линиите на грешките западноевропейските съюзници на Меркел пристигнаха в Берлин в четвъртък, за да изготвят обща бойна стратегия.

"Меркел свика среща на върха между европейците, защото има проблем с отношенията с Тръмп ", каза дипломатически източник, пожелал анонимност. "Необходимо е да се осигури европейско сближаване, защото в рамките на Г-20 това е сложно."

Освен трансатлантическите различия "има и ново европейско разделение, което расте между Изтока и Запада", особено по въпроса за бежанците, отбеляза Жан-Доминик Джулиани, президент на фондацията „Робер Шуман“, мозъчен тръст в Париж.

Антимиграционната позиция на Тръмп окуражи много от бившите комунистически членове на ЕС на изток, които категорично се противопоставиха на молбите на Меркел да приемат по-големи дялове от бежанците, пристигнали в Европа.

Заплашвайки да задълбочи разделението, Тръмп ще се отправи ден преди срещата на Г-20 към Варшава за среща на върха на лидерите от Централна и Източна Европа, сред които вероятно ще бъде и премиерът на Унгария Виктор Орбан. Специализираното по европейските дела списание Eurativ предупреждава, че" тъй като някои страни от ЕС го избягват, а други го приветстват с отворени обятия, Тръмп може да се превърне в клин, който разединява Съюза".

„Бъди уверен“

Дори европейските гости на Меркел - лидерите на членовете на Г-20 Франция, Великобритания и Италия, както и поканените страни Холандия, Испания и Норвегия - имат много различни взаимоотношения с Тръмп.

Тереза Мей на Великобритания, която води страната си навън от ЕС, е осмивана у дома, че се е опитала да прибегне до американския лидер, след като го покани за държавна визита, която предизвика национален протест.

Френският президент Еманюел Макрон, който беше определен като противопоставящ се на Тръмп от някои поради негативната си реакция срещу позицията на Тръмп за климата, тази седмица покани американския президент да присъства на тържествата за Деня на Бастилията на 14 юли.

Преди срещата на Г-20 германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че е важно Европа да се изправи уверено в САЩ. "Ние не искаме да разделяме САЩ от Европа, но това, което също не искаме, е да изглеждаме като придатък на политиките на САЩ".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама