Игуменът на Светата рилска обител: Управляващите днес влязоха ли в храма

14:05, 29 юни 17 25 433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Адрианополският епископ Евлогий - игумен на Светата Рилска обител, води службата на Петровден в метох "Орлица" над град Рила и попита управляващите дали са имали време да влязат днес в храм, предаде БГНЕС.

Тук на 29 юни 1469 г., Петровден, на път от Търново за Рилския манастир са пренощували нетленните мощи на Свети Иван Рилски-Чудотворец – небесният покровител на България. В метоха през 1478 г. е построен малък храм, носещ името на Св.Св. Петър и Павел, в чийто стенописи са изобразени сцени от житието на Иван Рилски.

„Днес бихме се запитали къде са нашите управляващи, дали са в божиите храмове или са много заети, та не могат да дойдат и наведат глави пред спасителя и неговото дело, да получат неговия благослов и да изпълнят задълженията си към Бога и човеците, както са го правели светите апостоли Петър и Павел”, каза в словото си пред присъстващите игуменът на Светата Рилска обител. Той честити празника, а на всички именници пожела божието благословение, след което благослови присъстващите, стекли се в метоха на входа на Рилското корито в 40-градусовия пек.

Епископ Евлогий благослови и агнешкия курбан, приготвен в метоха. Миряните си взеха от него в съдове, след което се разположиха по сенките, където опънаха бохчи с домашни хлябове.

„Орлица” е един от около 50-те метоха на Светата Рилска обител. За първи път е споменат в грамотата на цар Иван Шишман от 1378 г. В сградите му е съхранявана произведената от манастирските земи продукция. Метохът е давал подслон на поклонници от по-далечните краища на страната, пътуващи към Светата Рилска обител.

Тук в метох „Орлица” са снимани сцени от „Козият рог”, един от най-добрите български филми за всички времена. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама