Флесенкемпер: На Западните Балкани им трябват най-малко 25 години, за да стигнат ЕС

13:18, 29 юни 17 / Свят 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На страните от Западните Балкани са им необходими минимум 25 години, за да достигнат равнището на ЕС, регионът е изправен пред многоетапно решаване на проблемите, предаде БГНЕС.

Това заяви за радио „Свободна Европа“, цитирано от БГНЕС, Тобиас Флесенкемпер, който е директор на проекта за Балканите в Европейския институт в Ница. Той се говори германския план „Берлин плюс“, който е проект на ЕС за подпомагане на региона.

Според него страните там са по-бедни от времето отреди 30 години и могат да настигнат ЕС след 25 години при условия на засилен икономически растеж. Поради това Германия предложи плана „Берлин плюс“, но „управляващите на Балканите може и сега да злоупотребяват с фондовете, за да засилят своите позиции“, посочи експертът.

„Поради това германският външен министър Зигмар Габриел настоява парите да отиват директно при гражданите и гражданското общество. Средства от предпресъединителните фондове трябва да се разпределят не чрез държавните институции“, обясни Феленкемпер.

В същото време има критики и съмнения дали тази инициатива ще се реализира, добави той, имайки пред вид Пакта за стабилност, създаден преди 20 години, който обаче не даде никакви резултати заради тромавостта и бюрократизирането на процедурите.

Втория проблем е, че планът трябва да се задейства до 2020 година, а третия е бързината, защото се изисква време за реализирането на новия механизъм. Европейците не познават по-бързо реализиране на такива инициатива, докато останалите (външни сили) са по-експедитивни, поясни събеседникът. Въпрос е дали германската инициатива ще се задейства бързо, подозира той. Флесенкемпер припомня, че инициативата е само на ниво идея: „Все още няма нищо конкретно за фондовете, дори няма правен механизъм. Всичко е само на ниво идея“, подчерта специалистът.

„Между другото, знаем какви са потребностите на региона и тяхното изпълнение не зависи само от парите. Една от препоръките за неговото развитие е преодоляването на огромния дефицит в търговията с ЕС. От 2006 година той се увеличи с 96 милиарда евро. Реалностите са такива, че европейските страни могат да изнасят в Западните Балкани, докато икономиките на регионалните държави не са способни за значителен износ на пазарите в ЕС“, поясни специалистът.

Според него пропусната е и възможността да се изгради разширена инфраструктура: „Железопътната и пътната мрежа значително изостават от европейските стандарти. А най-вероятно европейските страни няма да се ангажират, както го правят другите актьори. Правят се планове, но парите идват бавно“, констатира експертът.

Освен инфраструктурата, важно е и образованието: „Както знаете, нивото на образование падна през последните 40 години, въпреки че се появиха голям брой частни училища и университети. Тяхната структура и равнище не отговарят на нуждите на икономиката. Много граждани търсят работа в обществения сектор или настояват да заминат в чужбина“.

По повод подозренията на Балканите, че процесът „Берлин плюс“ е замяна на пълноправното членство и във връзка с умората в ЕС от разширяването, Флесенкемпер отвърна, че проблемът с Балканите е многоетапен и многостранен: „Всички страни (в региона) имат търговки договори с ЕС... Недостига интеграция в политически план, по-точно поставя се въпросът дали и кога политическата система във всяка от държаните в региона ще внушава доверие и ще изпълни всички изисквания за членство. И тази година показа, че нивото на демокрация в тях не е на европейско ниво“, констатира германският събеседник.

Той смята, че ЕС се опитва да намали икономическото изоставане на Балканите, но също, че членството в ЕС не означава да се достигне нивото на цялата общност. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама