Кардинал Пел ще се защитава в съда от обвиненията в педофилия

10:49, 29 юни 17 / Свят 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кардинал Джордж Пел обяви, че ще се оттегли от високопоставения си пост във Ватикана, за да се върне в Австралия и да се изправи срещу обвинения в педофилия, които той отхвърли категорично, съобщи БГНЕС.

„Очаквам най-сетне да дойде моя ден в съда, но съм невинен за тези обвинения. Те са фалшиви. Цялата идея за сексуално малтретиране ме отвращава", добави Пел, който е номер 3 в йерархията на католическата църква.

По-рано Джордж Пел, който е финансов директор във Ватикана, бе обвинен в многобройни престъпления срещу деца в Австралия. Той бе разпитан в Рим от австралийската полиция миналия октомври за обвиненията, които категорично отрича.

"Полицията обвини кардинала в престъпления, свързани със сексуално насилие", заяви заместник-комисаря Шейн Патън пред репортери.

"Има няколко жалби, свързани с тези обвинения." Патън каза, че 76-годишният кардинал вече е получил призовка за явяване пред магистратите в Мелбърн на 18 юли.

Оплакванията срещу Пел дойдоха в заключителните етапи от дългогодишно национално разследване за сексуалното малтретиране на деца, което беше поръчано от правителството през 2012 година. Кардиналът се яви пред кралската комисия три пъти, веднъж лично и два пъти чрез видеовръзка, като призна, че е "омърсен" от работата си с обвинени в педофилия свещеници в австралийския щат Виктория през 70-те години.

Пел е ръкоположен в Рим през 1966 г., преди да се завърне в Австралия през 1971 г., и да се издигне, ставайки най-добрият католически държавен служител в страната.

Той се премести във Ватикана през 2014 г., след като беше избран от папа Франциск, за да направи финансовите средства на църквата по-прозрачни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама