Освобождават бившия премиер Олмерт предсрочно от затвора

10:34, 29 юни 17 / Свят 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Израелската комисия по помилванията се съгласи да освободи предсрочно бившия премиер на страната Ехуд Олмерт, който повече от година лежи в затвора за корупция, предаде БГНЕС.

71-годишният политик може да излезе на свобода още в неделя, ако прокуратурата не обжалва решението.

„Комисията по помилванията се събра днес и реши да намали с една трета присъдата на бившия премиер. Очаква се прокуратурата да обжалва и да поиска отсрочка”, съобщава Десети канал.

Олмерт влезе в затвора за получаване на подкупи, дадени му за помощта при строителството на луксозен жилищен комплекс в Йерусалим. Първият в историята на Израел премиер, който се оказа зад решетките, неотдавна бе обвинен и в разгласяването на държавна тайна, докато е подготвял за издаване своите мемоари.

Миналата седмица той бе приет в болница с оплаквания за болки в областта на гръдния кош. По време на неговата хоспитализация, която продължи няколко дни, редица израелски политици призоваха за предсрочното освобождение на бившия премиер заради неговите заслуги към родината.

Олмерт стана министър-председател през 2006 г., след като неговият предшественик и съпартиец Ариел Шарон получи инсулт и изпадна в кома. Тригодишното управление на Олмерт ще се запомни с реанимирането на мирния процес с палестинците и Сирия, Втората ливанска война, която се смята за неудачна, и мащабната операция в Ивицата Газа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама