Парламентът прие ратификация за заем за 200 млн. евро

10:11, 29 юни 17 / Политика 25 467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Депутатите приеха законопроект за ратифициране Рамково споразумение за заем между Банката за развитие на Съвета на Европа и България, механизъм за съфинансиране на проекти, изпълнявани със средства от ЕС по оперативните програми, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове за програмен период 2014-2020 година, предаде БГНЕС.

Законопроектът бе приет на второ четене с 116 гласа за, 58 против и 8 въздържали се.

Размерът на заема е 200 млн. евро и ще се усвоява на траншове, които ще се обвързват с разчетите по оперативните програми за националното съфинансиране и ще се придвижват по закона за държавния бюджет.

Заемът частично ще покрива българския принос във финансирането на инвестиционни проекти по програмите „Региони в растеж 2014-2020“, „Развитие на човешките ресурси 2014- 2020“ и „Наука и образование за интелигентен растеж 2012-2020“. Рамковото споразумение е подписано от министъра на финансите на 21 декември 2016 година.

Преди това Румен Гечев от БСП заяви, че българското правителство в мотивите си крие от народните представители, че всъщност този заем отива за мигранти и разселване на лица. „Уведомихте ли българския народ, че ще теглим такъв заем с такава цел? Откъде накъде ще поемаме заем от 200 млн. евро, за да осъществяваме политики на част от Европейския съюз, отречени от цяла Източна Европа, без България”, заяви Гечев.

Той изтъкна, че никъде в споразумението не пише колко средства ще отидат за наука, за регионите и за мигрантите. „Каква ни е гаранцията като народни представители, че 5 лв. няма да отидат за наука и растеж, а другите 200 млн. евро ще отидат за решаване на проблеми на мигрантите? Българското правителство в мотивите подвежда Народното събрание, някой си мисли, че не четем целия договор, но много бърка”, каза депутатът от БСП. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама