Меркел ще обсъди ключови въпроси преди срещата на Г-20 в Хамбург

07:22, 29 юни 17 / Свят 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне днес в Берлин с европейски лидери, в опит за постигане на съгласие по ключови въпроси преди срещата на върха на Г-20 в Хамбург, която ще се проведе на 7-8 юли, предаде БГНЕС. Както беше съобщено от пресслужбата на германския кабинет, ръководителят на германското правителство "възнамерява да обсъди с тях подготовката" за разговорите.

Сред гостите ще бъдат председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, министър-председателят на Испания Мариано Рахой, френският президент Еманюел Макрон, британският премиер Тереза Мей, министър-председателят на Италия Паоло Джентилони, холандският премиер Марк Рюте и норвежкият премиер Ерна Солберг.

„Меркел лично ще информира европейските партньори за дневния ред на срещата на върха на Г-20 и ще обсъди с тях основната тема", казаха от пресслужбата на правителството. В края на консултациите, канцлерът и други лидери на ЕС ще говорят пред медиите.

Канцлерът ще проведе отделни срещи с британския министър-председател, за да обсъдят напредъка на преговорите по „Брекзит“, тъй като след последната среща на върха на ЕС между тях се появиха различия по някои въпроси. По-специално, Меркел заяви, че Лондон все още не е предоставил достатъчно гаранции на Брюксел, че гражданите на ЕС могат законно да останат във Великобритания след напускането на блока.

Разногласията със Съединените щати

Като приоритети на германското правителство по време на срещата ще се очертаят борбата срещу изменението на климата, подкрепата за свободна търговия, борбата с тероризма и подпомагането на африканските страни. На редица въпроси, по-специално по отношение на климата и търговията, 20-те страни не показват единство.

Търсенето на допирни токи в Хамбург обещава да бъде изключително трудно. Разликите в западния свят до голяма степен са утежнени след посещението на президента на САЩ Доналд Тръмп в Европа през и решението Вашингтон да излезе от Парижкото споразумение за климата. Американският държавен глава показа, че САЩ могат да променят хода на външната политика и трансатлантическите отношения за години напред. Речта на Тръмп на срещата на върха на НАТО в Брюксел, където той в прав текст поиска от партньорите си да увеличат военните разходи, както и показаната позиция за търговията и борбата с изменението на климата на заседанието на Г-7 в Силиция припомни, че водещите сили по-скоро имат сходства по отношение на „Брекзит“, миграционната криза и страха от десните популисти.

Меркел и други водещи политици в Германия, след срещата на върха на Г-7, се обединиха около мнението, че Европа трябва да разчита само на себе си и да потърси нови партньори. В края на май канцлерът заяви, че "европейците трябва да вземат съдбата си в свои ръце." В същото време, тя каза, че ЕС не трябва да отказва да сътрудничи с всеки - с Русия или с всяка друга държава."

Политическите анализатори смятат, че следващата седмица германският лидер ще се опита по всякакъв начин да изолира американския президент и да настрои срещу него другите участници в срещата.

Според германски експерти, Меркел разчита на съюз с Франция и президента Макрон. Двамата лидери многократно са изразили готовност да доведат до ново ниво на ЕС, да изпълни икономическите реформи и споразумението за климата и да направят Европа по-независима от САЩ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама