Джордж Фридман: Мирните технологии са създадени за глобална война

20:51, 28 юни 17 25 Topnovini Автор: Topnovini

Технологията е основната база на националната мощ. Използването й е очевидно. Но пътят от иновациите към излизането от употреба често е по-малко очевиден. Технологиите, които определят една ера, обикновено идват от голяма геополитическа сила. Римското инженерство, например, помогна за оформянето на средиземноморския свят. Британската технология създаде и поддържа индустриалната революция. Тези империи биха могли да поемат разходите за иновации, защото разполагат с пари, за да го направят, и защото знаят, че само ще засилят своята власт. И тъй като технологиите са предназначени да подсилят властта, дори най-доброто е било изобретено за военни цели.

Произходът на iPhone

Помислете за iPhone, изобретение на Apple, гения на Стив Джобс и полезен, модерен и безвреден продукт. Или поне така изглеждаше. Централният елемент на iPhone, какъвто е случаят с толкова много електроника днес, е микропроцесорът. Микропроцесорът е плод на труда на редица учени и инженери, финансирани от правителството на САЩ, които се нуждаят от лек компютър за ракети, самолети и други системи. Технологията бързо намира употреба в бойните самолети F-14, междуконтиненталните балистични ракети и ядрените ракети, изстрелвани от подводници. Доста преди 1985 г. General Dynamics, известена по онова време като GTE, помогна на американската армия да създаде усъвършенствана мрежа за устройство, изобретено 12 години по-рано. Устройството беше мобилният телефон, който щеше да се изправи пред първия си истински тест в операция Desert Storm. Армията се нуждаеше от надеждна безжична комуникационна система, която да може лесно да се разгърне, а мобилният телефон пасна на идеята. Много от аксесоарите и допълнителните функции на iPhone бяха разработени за подобни цели. Идеята за цифрова фотография бе разработена от Националната разузнавателна служба (NRO), която се нуждаеше от по-добър начин за създаване на снимки, направени от сателитите им (Химическата фотография се нуждаеше от развитие и това означаваше, че филмът трябваше да бъде изхвърлен от сателита и да бъде уловен от въздухоплавателно средство във въздуха). Поради което NRO разработи цифрова камера, която може да предава изображения обратно на земята. Потомците на тази камера - този инструмент на шпионските устройства - се намират във всеки iPhone. Картите и определянето на местоположението - приспособления за всеки iPhone - също имат военни предци. GPS първоначално е предназначен да ръководи точно системите и превозните средства на въоръжените сили, а не шофьорите на Uber. Сателитите, които правят GPS възможна, дори и днес, се експлоатират от военновъздушните сили на САЩ. Тогава се появи интернет, който е достъпен буквално на нашите пръсти. Разработена е от Агенцията за разработване на напреднали отбранителни проекти, известна с абревиатурата си DARPA. По-новите поколения iPhone, междувременно, разполагат със софтуер за гласово разпознаване. SIRI, както го познавахме, първоначално беше финансиран от проекта на DARPA на SRI International, американски изследователски институт.

Възрастните и остарелите

Следват няколко точки. Първата и най-очевидна е, че iPhone, икона на иновациите, всъщност е съставен от по-стари технологии; Само SIRI е създаден през този век. Apple актуализира тези технологии, слива ги в една платформа и превърна тази платформа в брилянтно опакован и пуснат на пазара продукт. Все пак, това, което се нарича "високотехнологични", често е по-стара иновация, актуализирана за модерна употреба. Това е еволюционен, но не е революционен. Второ, военните са основен източник на иновации в нашето общество. 50-те години, през които беше водена Студената война, например, бяха време на разцвет на технологичния растеж. Технологията, необходима за поддържането на световна война, във въздуха, в морето, под морето и в необходимата за земята, изискваше свободна креативност. В това отношение Съединените щати, с интелектуалните и финансовите си ресурси, имаха предимство. Но обществеността или не е наясно, или е безразлична към факта, че голяма част от технологията, която сега считаме за мирна, е създадена, за да позволи на САЩ да водят глобална термоядрена война. На трето място, напомняме не само за възрастта на технологиите, но и за тяхната зрялост. Зрелостта е различна от остаряването. Микропроцесорът не може да се смята за острие - практически беше използван преди 1970 г. Но нито пък може да се счита за остарял - все още се използва широко. Той се превърна в основа на обществото, въпреки че вече не е радикално новаторски. Същото може да се каже за автомобила и двигателя с вътрешно горене. Той беше невероятно полезен и ще се продава повече от век, но основните иновации бяха в сила около 1970 г., а индустрията най-вече стана за маркетинг след това. Микропроцесорът има светло бъдеще, но героичните му дни са зад него. Най-големите нововъведения следват този променлив модел: Няколко учени създават възможности, които по-късно се разработват за военна употреба, преди да бъдат продадени на потребителските пазари. Правителствата, които отговарят за националната отбрана, обикновено поемат научните изследвания; Частната индустрия, която в крайна сметка се възползва от нея, не е склонна да го прави. С други думи, частният сектор изгражда върху основата, създадена от правителството. Както и правителството трябва да гарантира тези изследвания: Необходими са нови поколения технологии, за да се повиши производителността. Ако моделът, който съществува отпреди Втората световна война, продължава, тогава друго поколение предприемачи ще се възползва от военното изследване и развитие, ще го разгърне и ще обясни колко много не харесва намесата на правителството в работата си. Продажбата на продукти е важна, но трябва да разберем ролята, която войната играе в потребителските продукти. За пацифистите, които обичат технологиите, и за либертарианците, които я обичат поне толкова, е налице дълбока ирония.

Джордж Фридман, „Геополитикал фючърс“