Цачева: Засега има вариант звеното, което да се разпорежда с конфискуваното имущество, да е към НАП

16:30, 28 юни 17 / Политика 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Трябва да транспонираме във вътрешното ни право създаването на нарочно звено, което да бъде отговорно за фактическото конфискуване на имуществото – засега има вариант то да е към НАП. Това заяви днес пред медиите министърът на правосъдието Цецка Цачева след първото си изслушване пред правната комисия, на която отговори и на въпроси на депутати, предаде БГНЕС.

В момента по двата режима- гражданската конфискация по закона за отнемане на незаконно придобитото имущество и конфискацията в наказателния процес като вид наказание, имаме проблеми по самото провеждане на процедурата по изнасяне на публична продан, т.е. какво се случва с конфискуваното имущество. По време на служебното правителство има едно становище на МФ , в което те считат, че този орган не трябва да бъде към НАП като най-близкото по компетентност звено. Има предложение това да бъде към Комисията по отнемане на незаконно придобитото имущество, а сутринта поставих въпроса на министъра на финансите г-н Горанов и предстои да го официализираме като решение, поясни Цачева. Но на първо обсъждане е вероятно звеното да бъде към НАП и в много бърз порядък на транспонираме тази директива, защото в противен случай ще бъдем заплашени от наказателна процедура, отбеляза тя.

Предметът на дейност на антикорупционния закон е малко по-различен – той трябва да осъществява превенция, противодействие и когато се стигне до отнемане на незаконно придобито имущество да постанови отнемането му, но това става по граждански път и не обхваща случаите на конфискация с постановена присъда, коментира Цачева. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама