Публично бяха определени 3-ма съдии от ВКС по жалба срещу избора на членове на ВСС от квотата на съдиите

14:20, 28 юни 17 25 454 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес в присъствието на представители на медиите бяха публично определени на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение тримата съдии от Върховния касационен съд (ВКС), които да са членове на петчленния състав по делото по описа на Гражданската колегия на ВКС, петчленен състав. Това съобщи БГНЕС.

Делото е образувано по постъпилата жалба от Методи Лалов – съдия в Софийския районен съд и кандидат за изборен член на Висшия съдебен съвет (ВСС), срещу решение от 17.06.2017 г. и от 18.06.2017 г. на Избирателната комисия за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите, съобщиха от ВКС.

С разпореждане на председателя на ВКС № 78/28.06.2017 г. е създадена група за разпределение в Централната система за случайно разпределение на делата с наименование „чл. 29н, ал. 4 ЗСВ“, в която са включени всички 106 съдии от ВКС, включително командированите, със 100% натовареност. Със същото разпореждане от разпределението са изключени общо 12 съдии от ВКС: избраните за членове на ВСС от квотата на съдиите; съдиите, участвали в Избирателната комисия и секционните комисии – за електронно гласуване и за гласуване с хартиени бюлетини; подлежащите на непосредствено пенсиониране съдии и отсъстващи поради заболяване съдии.

Системата за случайно разпределение на дела определи тримата съдии от ВКС, които да са членове на петчленния състав за разглеждане на делото (по реда на определянето): Зоя Атанасова – съдия в Гражданската колегия, Бойка Спасова – председател на отделение в Гражданската колегия, и Дария Проданова – ръководител на Търговската колегия. Делото бе изпратено на Върховния административен съд за определяне на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение на двама съдии, които да са членове на петчленния състав.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама