Временна комисия ще проучва изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет

13:52, 28 юни 17 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът създаде Временна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет, по предложение на Цветан Цветанов и други депутати от ГЕРБ, съобщи БГНЕС.

За бяха 106, против 89 и 8 депутати се въздържаха. Емил Христов от ГЕРБ беше избран за председател на комисията, а Христо Гаджев от ГЕРБ за зам.-председател. Комисията ще заседава за срок от 2 месеца.

По време на дебатите председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че парламентът бил мястото, където да се правят дебати, когато се правят разходи за такива сериозни проекти.

„Не мога да разбера защо от БСП решиха, че някой иска да предприеме някакви действия спрямо президента. Не, ние просто искаме да излезе истината, защото ако имаше подобни дебати по важните проекти, които страната ни реализира, нямаше да плати правителството на Борисов за АЕЦ „Белене“, заяви Цветанов. Той изтъкна, че от БСП смятат, че някой има нещо към президента Радев и допълни-„не, президентът Радев е президент на България и той ще остане дотогава, докато изпълнява тези си задължения“.

„Съмненията на цялата общественост е точно в това, че правителството ще влезе в някаква корупционна схема“, заяви Цветанов.

„Неправилно е да поемаме ние отговорността на МС. Нищо не пречи МС да отмени решението на предния МС. То може да бъде отменено от същия орган. Защо е нужно тази комисия да го прави? Създаване на Временна комисия за проучване изпълнението на избора на нов тип боен самолет ще блокира процедурата. Нещо повече, не само, че ще я блокира, но ще я и компрометира“, заяви по време на дебатите Йордан Цонев от ДПС.

„Такива комисии се създават тогава, когато има решение, когато процедурата е приключила. Ако има нужда, да се направи преглед дали е спазена тази процедура. Аз ще ви кажа още от сега, че тя не е спазена и не е спазена от кабинета „Борисов 2”. Единодушното решение за поръчка на нов самолет беше взето от парламента на 2 юни 2016 г.”, посочи депутатът от ДПС. Според него предложението за създаването на такава комисия е несъстоятелно, ненавременно и ще блокира важното за страната ни решение.

Емил Христов от ГЕРБ заяви, че комисията няма да попречи на процеса за придобиване на нов тип боен самолет, а ще го подпомага. „Да се правят внушения, че тази комисия ще блокира работата на правителството, не е коректно”, смята депутатът от ГЕРБ.

Не казваме абсолютно нищо срещу президента или срещу работната група, искаме да разберем информацията, опита се да увери депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев. „С парите, които се гласим да изхарчим ще гарантираме националната сигурност, няма да задоволим политическите амбиции нито на ГЕРБ, нито на БСП, нито на който и да е друг. Недопустимо е да се изхарчат 1,5 млн. лв. за самолет, който е класиран „на тъмно“ без да са информирани народните представители. Не предопределяме абсолютно нищо, само че непрекъснато говорим за прозрачност, яснота, ясни критерии, а сега, когато искаме парламентът да чуе как работната група и защо е класирала на първо място „Грипен“, на второ „Юрофайтър“ и декласирала Ф16, никой не иска да чуе отговорите“, посочи Тошев. Според него временната комисия няма по никакъв начин да блокира, забави, задържи или спре, каквото и да е в работата на МС по избор на нов изтребител“, смята той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама