Прокуратурата образува досъдебно производство за разпореждане с бюджетни средства в НДК не по предназначение

13:04, 28 юни 17 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът културата Боил Банов ще упражнява правата на държавата в капитала на „Национален дворец на културата – Конгресен център София“ ЕАД, реши правителството.

Досега принципал на държавното дружество беше министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова.

Междувременно от прокуратурата обявиха, че на 08.06.2017 г. е образувано досъдебно производство за разпореждане с бюджетни средства в НДК не по предназначението им, в нарушение на нормативни актове, предаде БГНЕС.

На 21.02.2017 г. ДА“Национална сигурност“ е изпратила до главния прокурор сигнална справка, касаеща извършени нарушения с бюджетни средства, отпуснати по решение на Министерски съвет на Националния дворец на културата/ НДК/. В справката се сочи, че с решение на МС от 03.08.2016 г. на НДК са отпуснати средства в размер на 17 милиона лева, предназначени единствено за увеличение на капитала на дружеството с оглед разходите по бъдещото европейско председателство . Твърди се, че част от тези средства са разходвани от изпълнителния директор за други цели, като са извършвани плащания по договори за минали периоди.

Справката и материалите към нея са изпратени от главния прокурор по компетентност на Софийска градска прокуратура.

Наблюдаващите прокурори от СЗ“Антикорупция“ – СГП са възложили на ДАНС извършване на допълнителни проверовъчни действия с цел изясняване на фактическите обстоятелства по случая.

На 17 май от ДАНС са приключили проверката и са докладвали материалите на СЗ“Антикорупция“- СГП. На 08.06.2017г. е образувано досъдебно производство с предмет за разпореждане с бюджетни средства не по предназначението им, в нарушение на нормативни актове.

Осъществени са множество действия по разследването, като е назначена и счетоводна експертиза за анализ на начина на разходване на целеви средства от сметките на НДК.

След получаване на заключението на експертизата, наблюдаващите прокурори от СЗ“Антикорупция“ ще вземат решение относно по нататъшния ход на досъдебното производство и евентуалното наличие на предпоставки за повдигане на обвинения, уточняват от прокуратурата.

Вчера следобед след работна среща с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, министъра на културата Боил Банов и освободения изпълнителен директор на „Национален дворец на културата – Конгресен център София” ЕАД Мирослав Боршош премиерът Бойко Борисов обяви, че възнамерява да върне на поста освободения от Павлова Боршош. Директорът на НДК беше уволнен от Лиляна Павлова във вторник заради съмнения относно управлението на финансите на двореца. Сред мотивите за освобождаването му се изтъкваха системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите. Боршош пък коментира, че отказва да подписва нови обществени поръчки и говори за поставяне на условия, които не отговарят на правилата и закона.

След това шефката на правителствената пресслужба Севделина Арнаудова съобщи чрез Facebook, че на работната среща при Борисов са изчистени противоречията за начина на управление на НДК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама