ДПС остро осъжда всяка проява на омраза и демонстрация на нетолерантност

10:46, 28 юни 17 / Политика 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ДПС остро осъжда всяка проява на разделение и омраза, всяка демонстрация на нетолерантност, етническо и верско противопоставяне. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ от името на ПГ на ДПС, съобщи БГНЕС. 

Декларацията на движението е провокирана от случая с нападението над жената и двете дъщери на заместник-главния мюфтия Бирали Бирали заради това, че носят забрадка.

„Призоваваме Народното събрание да подкрепи нашата декларация и всички компетентни органи незабавно да предприемат мерки за наказване на виновниците. Нека всеки и всички заедно да работим за такъв модел на поведение, който да гарантира стабилност и сигурност, европейско развитие и мир. Както е казал Левски: „Всичко се състои в нашите задружни сили“. Ако всички го искаме, можем да постигнем успех и задружно, в заедност, в мир и разбирателство да градим просперираща България“, посочи председателят на ДПС.

„Вчера беше регистрирана поредна проява на ислямофобия. Изключително дръзко, нагло и безпардонно едни лица нападнаха беззащитни жени в европейска София. Само защото са носели забрадка. Само защото изповядват ислям. И това е изключително тревожно. Всички нормални хора са в шок от подобна бруталност и ние, от ДПС, остро осъждаме този акт на омраза“, посочи Мустафа Карадайъ.

Той бе категоричен, че налагането на езика на омразата, насаждането на омраза, превръщането на представителите на мюсюлманската религия в еквивалент на проблеми, на врагове, е тревожно явление и някой трябва да каже стоп.

„Вярно е, че отдалечаването от толерантността и отричането на правото на различните да бъдат част от българското общество и да бъдат достойни български граждани, отдалечава всички ни от демокрацията и европейските ценности, поставя държавата пред риск и създава лоша репутация на страната ни. Предупрежденията ни остават глас в пустиня. Но ние няма да се откажем да алармираме и да призоваваме за толерантност. Така беше и след нападението на молещи се пред джамията в София, така беше и след нападението на границата, така и днес. Поставяме остро въпроса има ли държава, която да гарантира правата и свободите на своите граждани. Забележете – в случая, в собствената им родина“, подчерта председателят на ДПС.

„Не съм убеден, че този въпрос е резонен. Тези, които нападнаха молещи се мюсюлмани пред джамията през 2011 г., тези, които блъскаха жени на границата, за да попречат на български граждани да посетят родните си домове, днес са на власт. Те са част от властта, която декларира, че е гарант за етническия мир в страната“, заяви той.

„Остро поставяме въпроса за акта от вчера и призоваваме най-голямата политическа сила в парламента да поеме своята отговорност и да предприеме всички необходими адекватни действия за наказване на извършителите. За ефективни мерки за пресичане на такъв род прояви в бъдеще, което значи и премахване на всички предпоставки. Защото, ако днес все още е време за оценки и реакции, утре може да е късно за каквито и да са действия“, смята Мустафа Карадайъ.

Той изтъкна, че няма нищо по-важно от мира, разбирателството и мирното съжителстване на всички етноси в страната и с обединени общи усилия, в заедност, търсене и постигане на успех. „Но това е дълг и отговорност на всички политици, на всички органи в държавата, на всички граждани. Това е най-вече отговорност на тези, които са във властта и управляват държавата. Не можеш да гарантираш етническия мир и да толерираш ксенофобията и омразата. Това толериране създава модел на поведение, който провокира напрежение и създава предпоставки за обективна заплаха за етническия мир. Последният случай е показателен – независимо от законовата дефиниция на забранени атрибути в облеклото, общественото съзнание не разграничава традиционната в исляма и не само в исляма забрадка и я приема като забранена със закон. Не е нормално носенето на забрадка да е проблем“, заяви Карадайъ.

Според него включването във властта на крайни националисти и лъжепатриоти създава не просто условия за подобни прояви, но трайно насажда усещането за правилност и необходимост. И вместо да бъдат осъдени и изкоренени като тип поведение, те се превръщат в негативни стереотипи и пример за подражание, допълни Мустафа Карадайъ.

„Отново ще подчертаем, че основната политическа сила трябва да поема и да носи своята отговорност за всичко, което застрашава демокрацията и мира в нашата страна. Отново ще обърнем вниманието на всички днес: нека се освободим от това, което ни отдалечава от европейските ценности, руши демокрацията и създава реална заплаха за мира. Нека не просто осъдим и се откажем от езика на омразата, а реално да приложим като обединителна платформа българския етнически модел и обединителния патриотизъм. В интерес на всички български граждани. Ние проповядваме заедност и обединение, толерантност и мир. Тези неща могат да ни обединят. Те са условие за нашето общо бъдеще. Те могат да създадат мнозинство на ценностна основа и то би гарантирало стабилност и сигурност в страната“, подчерта лидерът на ДПС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама