Цветанов се оплака - той и други депутати не били допуснати на среща между Радев и кмета на Свищов

09:47, 28 юни 17 / Политика 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вчера в Свищов се честваха 140 години от първия освободен български град от турско робство. На този ден бяха поканени представители на всички институции под патронажа на президента Румен Радев, който е главнокомандващ и всички знаем, че той трябва да бъде обединител на нацията.

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в декларация от името на партията, съобщи БГНЕС.

„Бяха поканени от депутатите от Велико Търново, председателя на Националното сдружение на общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов, областният и зам.-областният управител на Велико Търново. Преди идването на президента в Свищов народните представители, които бяхме при кмета, обсъждайки проблемите, които трябва да се решават и да търсим политически консенсус, бяхме лишени от възможността да присъстваме на работна среща, която беше представена от президентския екип и беше ограничен достъп на областния управител на Велико Търново, депутатите и председателя на Националното сдружение на общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов“, разказа Цветанов.

Той посочи, че при избирането му Радев е заявил, че ще бъде президент на всички българи, независимо от религията, етноса и партийната им принадлежност и ще се противопоставя на опитите на поляризация. „Ако приемем, че президентът е имал конфиденциален разговор с кмета на общината, може да приемем за нормално да не бъдат допуснати депутати, но на срещата присъстват представители от президентската институция, в това число и началника на кабинета Иво Христов, който не притежава достъп до класифицирана информация“, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ.

Цветан Цветанов посочи, че по време на предизборната кампания за държавен глава основното мото на БСП било, че президентът Плевнелиев разделя нацията, а Румен Радев ще покаже нов стил на институцията. Той заяви, че никой друг президент, освен Радев не си е позволявал да не допуска депутати или представители на изпълнителната власт на подобни работни срещи. „Това не е семейно частно парти, а празник на цялата общественост на България със символичен домакин община Свищов“, каза Цветанов и се обърна към председателя на НС Димитър Главчев да не изпада никога в подобна ситуация. „Всички депутати трябва да имаме диалог с държавните институции и трябва да бъдем допускани. С кое си действие президентът изпълни с функционална компетентност институцията вчера. Това е потъпкване на Конституцията и незачитане на различното мнение“, посочи Цветанов.

Според него Радев е бил провокиран от пресконференцията, която ГЕРБ дали във Велико Търново и заявили, че са събрани нужните 48 подписа за създаване на анкетна комисия. „Нито веднъж на пресконференцията не споменахме нито една държава или фирма. Един час по-късно президентът вмени думи, които никога не съм изричал и ме обвини, че съм казал, че Швеция е корумпирана държава. Никога по никакъв повод не съм споменавал държава, която да е била корумпирана. Искам да призова Радев да прочете Конституцията, където пише, че България е Република с парламентарно управление“, изтъкна Цветанов.

„Трябва да осъдим тази постъпка на президента, защото в предстоящите години ще има още много поводи. Още повече, че предстои и важното председателство, за което разделението не допринася за авторитета на страната. То не допринася за решаването на проблемите“, каза още той. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама