В България има ниско доверие към съдебната система

09:35, 28 юни 17 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Международния съд за правата на човека в Страсбург има дела, които се точат с години. Както и доста жалби. Голяма част от казусите идват от  Русия ,бившите съветски републики и страни от Източна Европа, тези данни бяха изнесени в сутрешния блок на БНТ „Денят започва“.

Така работата на Съда е реорганизирана, като най-напред съдии преглеждат молбите и отхвърлят тези, които са недопустими. Не малка част от молбите, които постъпват срещу България не касаят незачитане правото на правосъдие, а са опит Съда в Страсбург да бъде ползван като четвърта инстанция в съдопроизводството. Една от причините, според данните, е ниското доверие в съдебната система у нас.

„За съжаление в България няма високо доверие към правораздаването. Проблемът е в общото управление на системата, в гаранциите на независимост на съда. Както и в управлението на прокуратурата, другата основна институция в правораздаването“, заяви съдия Йонко Грозев от Международния съд за правата на човекса в Страсбург.

Според него в момента има сериозен конфликт вътре в съдебната ни система. Една от причините е, че българската съдебна система е доста странна. Прокуратура и съд са събрани на едно място. А това води до сериозни противоречия, категоричен бе съдия Грозев. И всички опити през годините това да бъде решено с препоръки от международни институции, не беше направено.

Той посочи и основната линия на напрежение в момента – между съда и прокуратурата.

Другият сериозен проблем е отговорността на прокуратурата. И това е ключов въпрос.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама