Филмът „Авиаторът” на Марин Градинаров - докосване до един истински и смел българин

21:18, 27 юни 17 / Любопитно 25 1021 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С премиерата си тази вечер на документалния филм „Авиаторът” в кино „Евро Синема” режисьорът и наш колега оператор от БГНЕС Марин Градинаров не само покри, но и надмина очакванията на приятели и колеги.

С чудесни кадри, спомени и слово той представи образа на своя баща, авиаторът от времето преди, по време и след Втората световна война, в една емоционална и наситена с много факти житейска и професионална атмосфера, от която лъха истинска гордост, че сме имали такива смели пилоти, достойни за славните традиции на българската авиация и на своя народ. В този филм има много забележителни истории, разказани от самия герой на филма- авиаторът Кирил Градинаров, но и от негови колеги, от неговата съпруга, от свидетели на времето, за което си спомня дори престолонаследника Симеон Сакскобургготски.

Противно на очакванията на мнозина филмът не оставя вкус на драматизъм и съдбоносни превратности. Напротив, с великолепното си музикално оформление и професионален монтаж, с остроумните бележки на автора под линия, от него се излъчва ведрост и радост, че е имало такива хора и те са изживели пълноценно земните си мигове.

Кирил Градинаров бе от поколението, на което ние, по-младите, гледахме като на богове, заяви БГНЕС Иван Петков, един от тези, които са общували и се възхищават на инструктора по пилотиране. За нас този човек е един символ на авиационен морал, чест и достойнство,добави той.Когато разбрах, че синът му е подготвил този филм, аз дойдох да го поздравя-трябва да се напомни на младите хора днес за този героизъм, смята Иван Петков.Ние скоро, преди дни, чествахме 100-годишнината на един от големите летци на България Неделчо Бончев,който е втората ни жива торпила от онова време. Бившият авиатор смята, че на днешното поколение трябва да се разказва за нашите славни предци и за техните подвизи по един човешки начин, но в никакъв случай не приповдигнато и хвалебствено.

В своя характерен, шеговит стил един от най-стойностните ни кинокритици Божидар Манов направи уговорката, че тук не става въпрос за филма на Мартин Скорсезе „Авиаторът”с Леонардо ди Каприо, а за „Авиаторът” на Марин Градинаров, направил филм за своя баща- Кирил Градинаров. „Марин скромно го нарича филм-албум, защото голяма част от неговия изобразителен материал са снимки от домашния и професионалния албум. Но в действителност пред нас е един пълноценен документален филм, защото той разказва в него не просто биографията на един човек, а неговото присъствие в една уникална, екзотична професия, каквато е на военния пилот”, отбеляза Божидар Манов. Според него филмът е изграден цялостно чрез един записан монолог на баща му, още приживе. Но след това илюстрациите от снимките , архивния документален материал, както и с живите интервюта с учениците на Кирил Градинаров създават плътен, цялостен портрет на човека. А той е вграден в конкретното време, защото в този преход през 1944 г., животът на бившия пилот от царската армия е показан не като самоцел, а на фона на конкретното историческото платно, върху което са писани съдбите на толкова много хора. Филмът наистина се гледа с увлечение, тъй като в живота на авиатора Кирил Градинаров има твърде интересни моменти- и професионални, и лични, и исторически, прекъсвани от дискретните пояснения на автора, смята Божидар Манов. Много ценя това, което синът, Марин Градинаров заявява в един кратък, субтитриран надпис- за това, че често децата откриват и разбират своите родители твърде късно, когато вече ги няма. А някои- никога.

Харесвам този тип изповедни филми, защото, когато индивидуалната изповед е мотивирана от сериозна, плътна биографична основа, тя придобива и по-широка стойност, добави Божидар Манев. И става повод за размисъл както за индивидуалната човешка съдба, така и за времето, за епохата, признава кинокритикът.

Марин Градинаров безспорно е успял в замисъла си да изведе образа на баща си от историческия контекст и да го направи значим не със своята неповторимост, а заради придържането му към дълбоко вкоренените в националния ни характер ценности като чест, достойнство, вярност към традициите и привързаност към семейството. При това- с една елегантна стилистика, характерна за мислещите и интелигентни градски хора. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама