US анализатори: Русия катастрофира в Черна гора и Македония

17:12, 27 юни 17 / Свят 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новата американска администрация все още няма ясно формулирана политика спрямо Западните Балкани. В същото време на ЕС не му достигат „моркови“, за да мотивира балканските държави при изпълнение на необходимите реформи, предаде БГНЕС.

Поради тази причини отново европейската интеграция е най-добрият път за региона за премахване на руските препятствия. Това беше общото мнение на американските аналитици по време на дискусията „Западните Балкани – деликатен баланс“, която се проведе в Центъра „Удроу Уилсън“. След бавния напредък Западните Балкани отново се оказаха във фокуса на западните медии, но в контекста на стагнацията и недостатъчно демократични институции и прояви на стабилокрация, където Европа и САЩ толерират авторитарни лидери, защото гарантират мир и стабилност.

Според Даниел Сървър в момента Вашингтон и САЩ нямат ясно формулирана политика за Балканите: „Все още нямаме ясно послание за Балканите. За мен това не е изненада, защото съществуват или има много други приоритети за американската администрация преди Балканите. Но според мен е необходимо да се направи нещо и се надявам да има препотвърждение на европейската перспектива за Балканите – членство в ЕС и НАТО в сега съществуващите граници“, каза той.

Поради Брекзит, мигрантската криза и увеличаващият се популизъм ЕС не се фокусира върху Западните Балкани, смятат аналитиците. За тези страни членството в НАТО е много важно в краткосрочен план. Но този процес е блокиран по различни причини – поради спора за името на Македония с Гърция, общественото мнение в Сърбия, където мнозинството е срещу това, припомня Сървър.

В същото време Русия използва този вакуум: „Виждаме много интензивни и добре финансирани инициативи на „меката“ сила, може да говорим за информационна война в региона от страна на Руската федерация. „Спутник“ е много активен, „Russia today“ - също, но „Спутник“ е много по-важен, защото излиза на няколко местни езика. В същото време имаме различни неправителствени организации, които се финансират от Русия, в социалните мрежи се разпространяват руските позиции и това нещо ще се задълбочава. Руската федерация ще продължава да влияе в региона, но това не означава, че ще успее. Един от проблемите е сръбското военно сътрудничество с Русия, от една страна, и със страните от НАТО - от друга. В същото време има много повече общи обучения, свързани с НАТО в рамките на програмата „Партньорство за мир“, отколкото с Русия, но сътрудничеството с Русия получава по-голяма публичност в сръбските медии. САЩ имат нужда от по-добра публична дипломация“, казва американският анализатор Рос Джонсън.

„Там, където руснаците катастрофираха най-явно, е Черна гора. Те се провалиха заради решимостта на черногорското правителство да постигне целите си – членството в НАТО. Те не успяха и в Македония, защото искаха Груевски да остане на власт. По някакъв начин не успяха и в Босна, но все още не знаем колко е стабилен техния провал. Те не успяха да дестабилизират Босна и Херцеговина толкова, колкото искаха“, смята Сървър.

Джон Лемпи от Института „Удроу Уилсън“, който неотдавна беше на визита в Сърбия, посочи като положителен пример отварянето на нови глави от преговорния процес с ЕС, доброто балансиране на президента Вучич във външната политика, а посочването на Ана Бърнабич за мандатоносител нарече отличен политически символ. В същото време той припомни оценките на икономисти от региона, които твърдят, че данните на правителството за инфлацията и бюджетния дефицит не отговорят на истината.

Част от участниците категорично отхвърлиха идеята за промяна на границите на Балканите, която те определиха като много опасна и може да доведе до нова война, разпарчетосването на региона и дори използването му от екстремистки организации като „Ислямска държава“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама