Йотова: Българското председателство на ЕС е шанс страната ни да популяризира своето културно наследство

14:42, 27 юни 17 / Политика 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Трябва да покажем цялото богатство на нашата история в културната програма на българското председателство на ЕС. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Калофер, където участва в дискусия за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство, съобщиха от прессекретариата на държавния глава, предаде БГНЕС.

Илияна Йотова подчерта, че българското възраждане е уникално в контекста на европейския Ренесанс и предложи възрожденските градове да бъдат включени в културната програма. Предложението беше приветствано от присъстващите жители на Калофер.

„Страната ни не трябва да пропуска уникалния шанс след десет годишно членство в Съюза максимално да популяризира своето културно наследство и да привлече вниманието на европейските граждани както върху неговото многообразие, така и върху историческата му ценност в европейско и световно измерение”, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова обърна внимание на забавянето, с което е започнал общественият дебат по темата за културната програма на българското председателство. „Време е за енергични действия, за съгласуваност и координация на институциите на централната и местна власт, на гражданските сдружения, медиите и експертните общности, на Българските културни институти в чужбина. Наложително е да ползваме опита на други страни-членки, които вече са председателствали Съюза”, каза вицепрезидентът. По думите на Илияна Йотова, когато българските институции си подават ръка, това е в интерес на страната.

В рамките на форума бе повдигнат въпросът за необходимостта от промяна на финансирането на малките населени места. Представители на Националното сдружение на кметовете на малките населени места поискаха среща по темата с вицепрезидента. Илияна Йотова пое ангажимент да организира съвместна дискусия по проблемите с представители на изпълнителната власт и Народното събрание.

Дискусията на тема „Нови възможности за развитие на културно-исторически туризъм в Калофер и региона“ е част от националната кампания на вестник „Стандарт“ „Чудесата на България 2017”, която тази година се провежда под патронажа на вицепрезидента. Във форума участваха представители на Министерството на културата, на областната администрация, народни представители, кметове, културни институции, археолози.

По-рано Илияна Йотова посети Националния музей „Христо Ботев” в града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама