ООН: Преговорите в Швейцария са най-добрия шанс за решение на Кипърския конфликт

14:40, 27 юни 17 / Свят 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Преговорите, които се провеждат тази седмица в Швейцария, са „най-добрият шанс“ за решаване на продължаващия с десетилетия Кипърски конфликт. Това заяви официалният представител на ООН за Кипър Еспен Барт Ейде в Женева, предаде БГНЕС.

„Това е уникална възможност, тъй като след всички тези години на разделение, е възможно да го решим (конфликта) и наистина се надявам, че в този дух всички ще влязат на срещата“, каза той.

Неговото изказване идва ден преди лидерите на кипърските гърци и турци да подновят разговорите помежду си. Кипърският президент Никос Анастисадис и лидерът на непризнатата Севернокипърска турска република Мустафа Акънджъ ще подновят разговорите си под егидата на ООН в швейцарския алпийски курорт Кран-Монтана.

Очаква се към тях да се присъедини и поне един външен министър от т. нар. държави гаранти на Кипър – Гърция, Турция и Великобритания, както и върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини.

Мирните преговори, които се водеха в Женева, бяха прекратени през януари, когато самият Ейде предупреди, че „няма да бъде лесно и няма гаранции за успех“.

Средиземноморският остров Кипър е разделен от 1974 г., когато турски войски се разполагат в северните му части, след като диктуван от Атина преврат се опитва да постигне обединение с Гърция. Към момента Анкара има там 35 000 свои войски.

Фокусът на новите преговори е постигането на споразумение за сигурност, което ще позволи на Анастасиадис и Акънджъ да постигнат разбирателство и по други въпроси.

Ейде обаче предупреди, че двамата все още остават на различни мнения. Подкрепяното от Атина правителство на Анастасиадис настоява за пълното изтегляне на турските сили от острова и отпадането на правата за интервенция. От друга страна севернокипърското правителство и Анкара ще настояват за запазване на част от турските войски, както и на част от правата за намеса.

Въпреки това представителят на ООН заяви, че двете страни са постигнали почти пълно разбирателство по четири други теми, свързани с държавното управление, споделянето на властта, недвижимата собственост, икономиката и европейските въпроси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама