ЕС наложи рекордна глоба от 2,4 млрд. евро на „Гугъл“

13:20, 27 юни 17 / Свят 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз наложи на технологичната компания „Гугъл“ рекордна глоба от 2,4 млрд. евро. Това съобщи АФП.

Според еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер „Гугъл“ е злоупотребил с позицията си на пазарен лидер като най-използвана търсачка, за да предостави незаконно преимущество на своите търговски услуги.

„Това, което „Гугъл“ е направил, е незаконно според европейското антитръстово законодателство. Компанията е отказвала на други шанса да се съревновават по същество и да правят нововъведения“, се казва в изявление на Вестагер. Тя допълни още, че компанията също така е отказала на европейските потребители „реален избор на услуги и всички предимства на иновациите“.

Европейската комисия също така иска от „Гугъл“ да променят бизнес модела си за услугата Google Shopping, за да може тя да отговаря на европейските разпоредби.

От своя страна „Гугъл“ заяви в изявление, че не приема решението и обмисля обжалване.

„Ние с уважение не се съгласяваме със заключенията, обявени днес. Ще преразгледаме в детайли решението на Комисията, обмисляйки обжалване“, каза Кент Уокер, старши вицепрезидент на компанията в изявление.

С това глобата бие предишния рекорд на ЕС за санкции в монополно дело срещу американската компания „Интел“, която беше санкционирана с 1,06 млрд. евро.

Преди по-малко от година Вестагер изненада света и най-вече Вашингтон с разпореждането производителят на айфони „Епъл“ да плати 13 млрд. евро в неплатени данъци в Ирланди

Брюксел обвинява „Гугъл“, че е приоритизирал Google Shopping в своите резултати, което е нанесло вреда на други услуги за съпоставка на цени като TripAdvisor и Expedia.

Делото, което беше започнато през 2010 г., е едно от трите големи случая срещу „Гугъл“ и едно от няколкото срещу големи американски компании като „Старбъкс“, „Епъл“, „Амазон“ и „Макдоналдс“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама