Образът на САЩ по света е застрашен от управлението на Тръмп

11:57, 27 юни 17 / Свят 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Въпреки че е на власт едва от няколко месеца, новият американски президент Доналд Тръмп е оказал сериозно влияние върху начина, по който светът възприема САЩ. Според ново проучване на изследователския център „Пю“ държавният глава, както и голяма част от ключовите му политики, са доста непопулярни по света. Според допитването, проведено в 37 държави, средно 22% от хората вярват, че Тръмп ще вземе правилните решения, когато става въпрос за международни отношения. Това съобщи БГНЕС.

В сравнение с това по време на последната година от управлението на неговия предшественик доверието в Барак Обама беше 64%. Според данните единствено в две държави Тръмп има по-високи резултати от Обама – Израел и Русия.

В същото време от „Пю“ посочват, че страните, където доверието в американския президент спада най-много, цялостната картина спрямо Америка също се влошава, като значителен спад се наблюдава в дългогодишните съюзнички на Вашингтон. Увеличение на одобрението има само в Русия и Виетнам.

Влияние по отношение на доверието в американския президент оказва както неговите политики, така и самият му образ. Сред 37-те държави средно 76% от хората са против строителството на стена по границата с Мексико. Подобно неодобрение среща и позицията му във връзка с изтеглянето на САЩ от международните търговски и климатични споразумения. По-голямата част от допитаните (62%) са и против усилията на Вашингтон да ограничи достъпа до САЩ на хора от определени мюсюлмански страни.

Образът на американския президент се свързва и с редица негативни определения. В рамките на проучването на респондентите е изчетен списък с качества, за всяко едно от които те трябва да кажат дали според тях отговаря на Тръмп или не. Така той най-често е определян като арогантен (според 75% от попитаните), нетолерантен (65%) и опасен (62%) и по-малко е възприеман като квалифициран (26%) и загрижен за обикновените хора (23%). В същото време често срещано определение за него е и това, че той е харизматичен. Също така средно 55% от всички запитани смятат, че той е силен лидер.

Изследването на института също така разглежда и образите на други двама световни лидери – руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Цзинпин, които също получават слаби резултати, макар и нито един от тях да не е получил толкова негативни оценки като Тръмп.

Средно в 37-те страни 28% имат доверие на Си и 27% на Путин.

За разлика от тях почти двойно (42%) е доверието в германския канцлер Ангела Меркел, като само 31% й нямат доверие. Средно 60% от хората в Европа й се доверяват, като изненадващо рейтингът й е особено силен в левия спектър, въпреки че тя е лидер на дясноцентристкия консервативен Християндемократичен съюз (ХДС).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама