Манюел Валс напуска френската Социалистическа партия

11:19, 27 юни 17 / Свят 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият френски премиер Манюел Валс информира, че напуска своята Социалистическа партия. Това съобщи АФП.

„Излизам от състава на Социалистическата партия. Завършвам част от своя политически живот. Аз напускам Социалистическата партия, или по-скоро тя ме напуска“, заяви 54-годишният политик пред радио RTL.

„Гледам с тъга това, в което се превърна Социалистическата партия. Но в настоящия случай аз се стремя към едно – да донеса успех за Франция, успех в новия петгодишен период на президентското й управление“, посочи още Валс.

Бившият премиер неведнъж в последно време е изразявал готовността си да подкрепи в парламента новото движение на президента Еманюел Макрон „Република, напред“. В тази връзка ръководството на социалистите го предупреди, че такова нещо би било възможно, само ако той напусне редиците на досегашната си партия. Валс вече съобщи, че макар и да подкрепя партията на Макрон, няма да влиза в нейния състав.

Валс, който заемаше поста на премиер при предишния президент Франсоа Оланд в периода от 2014 г. до 2016 г., беше отхвърлен като кандидатура на социалистите за президент по време на първичните избори на левицата. Те бяха спечелени от крайнолевия Беноа Амон, който така и не можа да стигне до балотаж.

Парламентарните избори също бяха загуба за социалистите, които успяха да вземат само 30 места. Валс поиска да участва като кандидат на „Република, напред“ на вота, но в крайна сметка това не се случи.

Според източник от парламента Валс няма да е депутат от партията на Макрон, но ще има статус, който да му позволява да се възползва от някои преимущества на членството. Валс беше началник на Макрон, когато сегашният президент беше икономически министър, което доведе и до съперничество помежду им. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама