Известният френски готвач Алан Сандеран почина

11:13, 27 юни 17 / Любопитно 25 782 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Известният френски шеф-готвач Алан Сандеран и един от основателите на кулинарното течение Nouvelle Cuisine почина на 77-годишна възраст, съобщи кулинарният критик Жил Пудловски, цитиран от АФП.

„Той беше един от последните велики творци на Париж“, каза Пудловски за Сандеран, който заедно с други големи имена в готварството като Пол Бокюз и Мишел Жерар поставя началото на френската Nouvelle Cuisine - „нова кухня“, през 60-те и 70-те години на миналия век.

„Никога няма да те забравим, Алан. Вече ни липсваш“, написа още Пудловски в своя блог.

Течението на „новата кухня“ се характеризира с по-лека и деликатна като вкус храна и изчистено представяне на блюдата в сравнение с по-тежката традиционна френска кухня.

Сандеран е един от най-добрите френски шеф-готвачи през последните десетилетия, носител на престижните три звезди на „Мишлен“ в продължение на 28 години. Той обаче шокира кулинарния свят през 2005 г., когато се отказа от звездите си, търсейки по-опростен и по-малко официален подход към храната.

„Искам да открия нов ресторант, невероятна храна без суетенето“, каза пред АФП по това време Сандеран.

Той е известен с нетрадиционния си подход към храната, комбинирайки смело сладко и солено като омар с ванилия, или като възкресява древни рецепти като тази за печена патица, която датира от времето на Римската империя. Той също така предизвика полемика и с изказването си, че бяло вино трябва да се сервира със сирена. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама