ЕС потвърди, че изборите в Албания са преминали по правилата

09:57, 27 юни 17 / Свят 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз обяви, че парламентарните избори в Албания, които се състояха в неделя, са преминали мирно и без значителни нарушения. Това съобщи БГНЕС.

В обща позиция на върховния представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан посочват, че изборите са били законни, давайки сигнал, че Тирана ще получи подкрепа за реформите си.

„Изборният процес беше мирен и регулярен. Спазени са основните споразумения. След изборния процес ще подкрепим реформите, се казва в общата позиция на Хан и Могерини.

От посолството на САЩ в Тирана също определиха вота като мирен. Според представителството на Вашингтон гласуването е било ефикасно и мирно „в по-голяма част от изборните места“.

С убедително мнозинство изборите бяха спечелени от лявата коалиция „Албания, която искаме“ начело с премиера Еди Рама. За нея са гласували 49,62% от участвалите във вота, а това й отрежда 76 мета в 140-местния парламент. Това й позволява да сформира свое правителство.

Следва дясната коалиция „Нова република“, водена от Демократическата партия на Люлзим Баша с 28,56 на сто – това означава 41 депутати.

Трета е партията Движение за социалистическа интеграция, за която са гласували 14,95% от избирателите. Предишният лидер на тази партия е сегашният президент Илир Мета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама